A háború elvette a románok kedvét: már csak 11 százalékuk egyesülne Moldovával

2022. március 24. 07:52

Januárban ez az arány még 74 százalék volt.

2022. március 24. 07:52
null

Az ukrán-orosz háború kezdete óta drasztikusan lecsökkent a Prut innenső oldalán élő unionisták lelkesedése: egy friss Avangarde-felmérés szerint a megkérdezett román állampolgárok alig 11 százaléka támogatná ma az egyesülést a Moldovai Köztársasággal – számol be a Főtér.

A válaszadók 42 százaléka szerint ennek nincs itt az ideje a jelenlegi helyzetben, 33 százalékuk viszont határozottabb volt: szerintük szóba sem jöhet az unió.

Az erdélyi magyar oldal a háborús helyzettel  magyarázza. Erre példákat is hoznak: 

  • egy idén januárban készült felmérésben Románia lakosságának 74 százaléka még mindig a Moldovai Köztársasággal való egyesülésről álmodozott,
  • 2019-ben ez az arány 65 százalékos  volt
  • 2015-ben pedig 67 százalékos volt – mindhárom felmérést az Inscop készítette a témában.

Ám ezeken kívül további érdekes dolgok is kiderültek a kutatásból: jelenleg a románok 61 százaléka úgy véli, Oroszország nem fogja lerohanni az országukat. 71 százalékuk szerint az oroszok háborús bűncselekményeket követnek el az ukrajnai háborúban; továbbá  a románok 47 százaléka ellenzi, 30 százalékuk azonban  támogatja a kötelező sorkatonaság visszaállítását.

A lakosság közel fele azonban nem rettenne meg egy háború esetén: a válaszadók 46 százaléka úgy válaszolt, hogy nem hagyná el Romániát egy fegyveres konfliktus esetén.

Arra a kérdésre, hogy egy Romániát is érintő háború esetén hajlandók lennének-e a hadsereg szolgálatába állni, az országban élő megkérdezettek 39 százaléka nemleges választ adott, 30 százaléka igennel válaszolt.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bircio
2022. március 25. 11:46
Románia hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit. Átlagban minden tíz évben egyszer. Sztálin erre mondta: románnak lenni nem nemzet, hanem foglalkozás. No comment.
Reszelő Aladár
2022. március 24. 17:07
Mivel folyton azt nézik, hova lehet átállni, ha a ruszkik fenyegetnek, akkor hozzájuk fognak. És gond nélkül dobják ki az USA összes ügynökét a hajóból.
Akitlosz
2022. március 24. 11:23
Miért? Hogyan függ össze Románia és Moldova egyesülése ezzel a háborúval? Transznyisztria nem Moldova.
Dunhill67
2022. március 24. 10:15
szélkakas románia
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!