Moszkva magyarázatot vár a románoktól, mert szerinte orosz állampolgárokat vegzáltak

2022. március 03. 14:35

Kuzmin bukaresti nagykövet azzal vádolt meg egyes román bankokat, hogy nem hajlandóak orosz állampolgárokat kiszolgálni.

2022. március 03. 14:35
null

Úgy tűnik, Romániával szemben diplomáciai offenzívába kezdett a helyi orosz diplomácia: Valerij Kuzmin bukaresti nagykövet az orosz Rosszija-24 csatornának elmondta, hogy Romániában megsértik az orosz állampolgárok jogait, ezért jegyzékben fordult a román külügyminisztériumhoz.

Kuzmin ugyanakkor konkrét esetről nem beszélt, ezért a román külügy azt válaszolta: ha konkrét esetekkel szembesül, megteszi a szükséges lépéseket.

A nagykövet egyúttal arról is beszélt, milyen útvonalat javasol az orosz külügy a Romániát elhagyni akaró oroszok számára, miután az EU és számos más európai állam lezárta légterét az orosz gépek előtt.

Kuzmin egyúttal azzal vádolt meg egyes román bankokat, hogy nem hajlandóak orosz állampolgárokat kiszolgálni, de konkrét bizonyítékokat erre sem volt hajlandó szolgáltatni.

A román külügy megerősítette, hogy szóbeli jegyzéket kapott Kuzmintól, ez azonban nem minősül tiltakozó jegyzéknek.

Közölték, mivel a jegyzékben konkrét ügyek nem szerepeltek, további tájékoztatást kértek az orosz nagykövetségtől, amit azonban nem kaptak meg.

A bukaresti külügyminisztérium szerint ilyen körülmények között a nagykövet panasza alkalmas a közvélemény megtévesztésére.

Kérdés, hogy a diplomata mire gondolt, az ugyanakkor tény, hogy van már olyan bank Romániában, amely elkezdte ellenőrizni orosz állampolgárságú ügyfelei tranzakcióit.

Emellett a fogyasztóvédelem átfogó ellenőrzést indított az orosz Lukoil és Gazprom benzinkútjain, és a Lukoilra borsos, 600 ezer lejes bírságot rótt ki – zárul a Főtér cikke.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. március 03. 18:22
Szőröstalpúak! Ott fogtok sírni, ahol senkise lát!
szürkeSzarvas
2022. március 03. 17:36
Roman dilemma-mikor elárulni a szövetségest?
Rizsa
2022. március 03. 16:19
A következő láncszem. Bukarest.
2022. március 03. 16:01
Nézz utána a Krími háborúnak, ki miért lépett be és akkor kapta meg a román Moldovát és még a Delta vidékét is. De én próbáltam normálisan írogatni neked, de te már narancsozol. Hát narancsos a jó kurva anyád, rohadék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!