Európai bírósági ítélet jelezheti előre a megegyezést Varsó és Brüsszel között

2022. március 31. 19:14

Lengyelország rövidesen megállapodhat az Európai Bizottsággal annak a nemzeti újjáépítési tervnek az aktiválásáról, amelyet az uniós bürokrácia eddig a jogállamisági problémákra hivatkozva blokkolt.

2022. március 31. 19:14
null

Küszöbön állhat a megállapodás a lengyel kormány és az Európai Bizottság között az eddig a jogállamisági vitákra hivatkozással blokkolt újjáépítési tervre vonatkozóan – írja a lengyel kormányközeli Wpolityce.pl hírportál. A hírek szerint Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke naponta egyeztetnek egymással a részleteket illetően. 

A megegyezés realitása minden bizonnyal erős – legalábbis erre utal, hogy Piotr Nowak fejlesztési miniszter a minap előzetesen bejelentette azt. Nowaknak az elhamarkodott bejelentés ugyan az állásába került, a lap szerint azonban már közel a kompromisszum.

Ennek egyik sarkalatos pontja, hogy

Lengyelország továbbra is szuverén jogaként tekint arra a bírósági reformra, amely a Brüsszel és Varsó között zajló heves közjogi vita tulajdonképpeni kiváltója.

Brüsszel legnagyobb problémája az igazságügyi igazgatási feladatokat ellátó Fegyelmi Kollégiummal van. Emlékezetes, hogy a lengyel alkotmánybíróságnak az uniós jogrenddel nyíltan szembe helyezkedő döntése is ennek kapcsán született.

A megegyezést nehezíti, hogy az Európai Bizottság is vonakodik kihátrálni abból a pozícióból, amelyet a jogállamisági vitában felvett – nevezetesen, hogy a bírósági reform Lengyelországan valójában jogállamiatlan.

A vita legvalószínűbb kimenetele mégis az lehet, hogy

Lengyelország végül elengedi a reformot, és a Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Kollégiuma mégis megszüntetésre kerül.

Erre egyébként a közelmúltban a kormánypártok több utalást is tettek.

Érdekesség a fejleményekkel kapcsolatban, hogy március végén az Európai Bíróság kimondta, hogy önmagában az, hogy egy bíró kinevezésére olyan időszakban került sor, amikor az érintett tagállamban fennálló rendszer még nem minősült demokratikusnak, nem teszi kérdésessé e bíró függetlenségét és pártatlanságát.

A kormánypárt ez alapján az ítélet alapján mondhatja azt, hogy Luxemburgban végül azt rögzítették, a felmerülő jogállamisági aggályok ellenére a lengyel igazságszolgáltatás összességében független lehet. Ezzel a fordulattal pedig a kormány könnyebben „elengedheti” a Fegyelmi Kollégiumot. Akadálya lehet a megegyezésnek, hogy Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, a kisebbik kormánypárt politikusa ellenzi a fegyelmi tanács kivezetését a lengyel jogrendszerből.

Tekintettel arra, hogy a nagyobbik kormánypártnak egyedül nem lenne meg a parlamenti többsége ehhez, az ellenzék pedig nem asszisztálna ahhoz, hogy a lengyel kormány szívélyesebb kapcsolatot ápoljon Brüsszellel, kimondható, hogy

átmeneti politikai patthelyzet alakult ki. 

Elemzők szerint egyébként mindez az ellenzék malmára hajthatja a vizet: Donald Tusk pártja ugyanis már most azzal kampányol, hogy az ő közössége lesz az, aki a befagyasztott támogatásokat feloldatja az Európai Bizottsággal.

Kép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!