Kötelező uniós gáztartalékot vezetne be Brüsszel

2022. március 22. 07:17

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gáztárolók minden év november 1-jéig legalább 90 százalékos töltöttségűek legyenek.

2022. március 22. 07:17
null

Az Európai Bizottság javaslatot készít elő az uniós tagországok kötelező gáztartalékairól annak érdekében, hogy felszámolják az EU oroszországi fosszilis energiahordozóktól való függőségét – derül ki a dpa hírügynökség által megtekintett tervezetből. A dokumentum szerint az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gáztárolók minden év november 1-jéig legalább 90 százalékos töltöttségűek legyenek, „mivel a vezetékes gázellátásban bármikor előfordulhatnak fennakadások” – áll a tervezetben.    

A javaslat, amelyet várhatóan szerdán tesznek közzé, az EU energiaellátását érintő komoly aggodalmak közepette született, mivel Oroszország ukrajnai hadműveletei, majd az azt követő szankciók miatt megnövekedett az orosz gázszállítások leállításának valószínűsége.

A tervezet szerint az EU végrehajtó szerve ellenőrzéseket is végez majd

az átmeneti gáztárolási szintek figyelemmel kísérésére a novemberi határidő előtt. Németország maga is hasonló intézkedéseket tervez, amelyek májusban lépnének hatályba.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2022. március 22. 14:42
ez olyan, mint amikor I.Széknélküli Ursula a Covid berobbanásakor a helyes kézmosást pótcselekedte....
Vasalo
2022. március 22. 12:01
Akkor nem érted sem a témát sem a szöveget. Nem a franciak meg a britek stb. függenek az orosz gáztol, hanem Középeuropa.
Imprator
2022. március 22. 10:57
Ahhoz Gáz is kéne de az per pillanat nincsen, természetesen a szabad piac nevében.
Phm045
2022. március 22. 10:03
Majd fingori Biden telefingja nekik. Ez a gittegylet mintha megint messze nem azzal foglalkozna, mint ami a dolga. Nem tudom, kérdezem....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!