A hetvenes években sem volt a mostanihoz mérhető energiaársokk

2022. március 28. 21:42

A Bank of England szerint nem is lehet tenni ellene.

2022. március 28. 21:42
null

Az 1970-es évtized egyetlen évében sem élt át világ az ideihez hasonló mértékű energiaársokkot – mondta hétfőn a Bank of England kormányzója. Andrew Bailey a brit jegybank Londonban kiadott ismertetése szerint a brüsszeli Bruegel gazdaságkutató és elemzőműhely rendezvényén felszólalva elmondta:

az egyetlen különbség az, hogy a hetvenes években több olyan év is volt, amikor energiaársokk érte a világgazdaságot

– és ez annak idején a második világháború óta nem tapasztalt súlyosságú inflációs hullámot zúdított a brit gazdaságra –, és a Bank of England nagyon reméli, hogy ezúttal nem ez történik.

Ettől függetlenül Nagy-Britanniában és máshol is a világban az idén történelmi léptékű sokk éri a reáljövedelmeket és a kiadásokat, és ennek okát, vagyis az ellátási oldalon kialakult sokkot az Ukrajna elleni orosz invázió még tovább erősítette – fogalmazott a brit jegybank vezetője.

Andrew Bailey szerint a

Bank of Englandnek nincsenek olyan monetáris eszközei, amelyekkel ez a jelenség megszüntethető,

mivel az energia- és az élelmiszerárak révén jelentős részben importált inflációról van szó.

Arra a kérdésre, hogy ha Kína esetleg nyíltan kiáll Oroszország mellett az ukrajnai háború ügyében, az nem okozhatja-e a globalizált világgazdaság újbóli széttöredezését, Andrew Bailey azt mondta: a világgazdasági környezetet most még több kihívás terheli, mint a 2007-2009-es globális pénzügyi válság idején, és ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy a szakpolitikai döntéshozók és a kormányok egyértelművé tegyék: nem adják fel elkötelezettségüket a nyitott világgazdaság fenntartása mellett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. március 29. 06:57
Köszönjük az elmult 12 évnek.
Wadaderika
2022. március 29. 05:31
ma 06:22-kor Azok az országok, amelyek nem hajlandók rubelben fizetni, nem kapnak orosz gázt A szállításokat leállítják Azok az országok, amelyek nem hajlandók rubelben fizetni, nem kapnak orosz gázt. Elzárhatják a szelepet Peskov szerint ha az Európai Unió nem rubelben fizet a gázért, akkor a szállítás leáll. „Nem fogunk jótékonykodni. Küldjenek ingyen gázt Nyugat-Európába” – mondta Peszkov a PBS-nek adott interjújában. Peskov hozzátette, hogy a kapcsolatok formátuma a "nincs pénz - nincs gáz" elvén épül majd. Egyelőre nem tudni, hogy az orosz kormány milyen intézkedéseket tervez. Mint Readovka beszámolt róla, Habek német alkancellár korábban azt mondta , hogy a G7-országok miniszterei nem fognak rubelben elszámolni Oroszországgal. Szerző: Katya Morozova #Gáz #Oroszország #Rubel #Peskov # Európai Unió
bagira
2022. március 29. 03:23
Ha elszegényedünk, nem tudunk segíteni az ukrán menekülteken. https://pestitv.pestisracok.hu/2022/03/28/ha-elszegenyedunk-nem-tudunk-segiteni-az-ukran-menekulteken-politikai-hobbista-varga-bencevel/
BandiMandi
2022. március 29. 00:26
Hülyékkell nem vitázok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!