Kijev szerint Oroszország csökkentette követeléseit Ukrajnával szemben

2022. március 04. 11:11

Ezt arra alapozzák, hogy a csütörtöki tárgyaláson az oroszok már nem beszéltek a „nácimentesítésről”.

2022. március 04. 11:11

Az ukrán vezetés szerint Oroszország megértette: katonai eszközökkel nem lehet elérni az általuk kitűzött politikai célokat. A két fél között hétfőn zajlott le az első tárgyalás, a másodikat csütörtökön tartották – mindkettőt Belarusz területén.

Oroszország csökkenti a követeléseit, amelyeket Ukrajnával szemben támasztott a béketárgyalások előtt – közölte Alekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. Elmondása szerint az oroszok fokozatosan csökkentik a követelményeket – derül ki az Index cikkéből, amelyet az az Unian portálra hivatkozva írtak.

„Nem beszéltek többé a »nácimentesítésről« és így tovább. Egyelőre nem igazán érintették azt a témát, hogy Ukrajna nem köteleződhet el különböző szervezetek (NATO, EU – a szerk.) mellett. Arról viszont igen, hogy megakadályozzák bizonyos típusú fegyverek telepítését Ukrajnába” – idézi a tanácsadót az Unian. Hozzátette, hogy ez a követelménycsökkentés azt mutatja, hogy Oroszország megérti, hogy katonai eszközökkel nem lehet elérni az általuk kitűzött politikai célokat.

Az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója arról is beszélt, melyik az az egyetlen pont, amiben sikerült megegyezni csütörtökön.

„Elméleti megegyezés, egyetértés van a felek között abban, hogy humanitárius segélyeket és humanitárius folyosókat biztosítanak az ostromlott ukrajnai városok számára” – mondta.

Aresztevics hozzátette: a megállapodást a nemzetközi közösség is támogatni fogja.

Korábban Oroszország az Ukrajnával folytatott tárgyalásain az alábbi követelményeket határozta meg:

  • Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz és az EU-hoz;
  • Ukrajna elismeri a Krími, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokat;
  • „nácimentesítés”;
  • visszarendelik a csapatokat és a fegyvereket a határ menti települések közeléből.

Az orosz és az ukrán fél még hétfőn elkezdte a béketárgyalásokat, ám nem született megállapodás, így csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ültek a küldöttek. Hamarosan döntenek a harmadik forduló időpontjáról – zárul a cikk.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FAbika
2022. március 04. 14:15
Ennek most örülni kéne?
masikhozzaszolo
2022. március 04. 13:12
Zelenszkij eltökélt. És mindent jobban lát. És lelkes. A legközelebbi terv, hogy a 64 kilométeres orosz konvoj minden járművére mikuláscsomagot ragaszt, és parkolási díjat szed. Ha van benne sofőr, ha nem. A duck szerint most 64km. És mindegyikre kiveti a súlyadót.
garabonciás
2022. március 04. 12:13
"Arról viszont igen, hogy megakadályozzák bizonyos típusú fegyverek telepítését Ukrajnába" Tehát tényleg atomfegyvereket akartak. Egy pillanatra gondolkuozzunk el azon, mi lenne, ha Kína magához édesgetné Mexikót és atomfegyvereket kezdene telepíteni oda. Mellékesen, zúgna itt is a sajtóban az USA agresszor szólam, és az elnök háborús bűnös?
jóember
2022. március 04. 11:47
Az ukránok folyamatosan hátrálnak a harcokban, vesztésre állnak, de az oroszok azok, akik engedni kényszerlülnek. Ki hiszi ezt el? Az oroszok követelései meglehetősen sarkalatosak, kétlem, hogy egyet is feladnának, de nem is úgy állnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!