Háború: nagy üzletre készül a német hadiipar

2022. március 03. 14:19

Többek között az ukrajnai háború tükrében a német fegyvergyártó cégek termelésük jelentős növelésére készülnek.

2022. március 03. 14:19
null

A Bundeswehr tervezett milliárdos beruházásai és az ukrajnai háború tükrében a német fegyvergyártó cégek termelésük jelentősen jelentős növelésére készülnek.

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall vállalat 42 milliárd euró értékű ajánlati listát nyújtott be a német kormánynak, amely harckocsikat, lőszereket, katonai teherautókat és egyéb felszereléseket tartalmaz.  „Azonnal meg tudjuk kezdeni a gyártást” – mondta a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger a dpa hírügynökségnek. Az első lőszertételeket egy év alatt, a gumikerekes harckocsikat másfél év alatt, a lánctalpasokat pedig két év alatt tudnák szállítani.

Az új felszerelések mellett a Bundeswehr járműparkjának  korszerűsítése is napirenden van.    

A szövetségi kormány vasárnap jelentette be, hogy 100 milliárd eurós rendkívüli alapot hoz létre a Bundeswehr szükségleteinek finanszírozására, és tartósan a gazdasági össztermék több mint két százalékát kívánják védelmi célokra fordítani. A Heckler & Koch kézifegyvergyártó, a Hensoldt védelmi elektronikai vállalat és a Diehl rakétagyártó szintén több megrendelésre készülhet,

akárcsak a Dynamit Nobel Defence páncélököl gyártója.    

A Rheinmetall mintegy tíz évre előirányzott 42 milliárd eurós ajánlatán kívül más felajánlások is érkeztek. Így például a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorciuma 229 darab Puma gyalogsági harcjárművet kínál 3,7 milliárd euró értékben. Az ajánlati lista csak egy jelzés a szövetségi kormánynak – mondta Papperger, aki szerint ha a szövetségi kormány csak a javaslatok egy részét rendeli meg, akkor is nagyon erős növekedés lesz németországi üzletágukban. Az előzetes adatok szerint a csoport globális forgalma 2021-ben 5,66 milliárd euró volt, 4,7 százalékkal nőtt. Úgy vélte, az ukrajnai konfliktus

„középtávon akár évi kétmilliárd eurós többletforgalmat is jelenthet” a Rheinmetall számára.    

A Rheinmetall a jelenlegi egy- vagy kétműszakos üzemről folyamatos háromműszakos üzemre állíthatja át termelőegységeit, beleértve a szombati munkavégzést is, de kész igénybe venni más országokban meglévő termelési kapacitásokat is – jegyezte meg a vezérigazgató. Az utóbbi időben a Rheinmetall Közép- és Kelet-Európából is kapott megkereséseket, de ezekről Papperger nem közölt részleteket. Véleménye szerint hosszú távon a NATO-tagok és az EU-tagállamok hadianyag-kereslete jelentősen meg fog nőni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béri Balogh Ádám
2022. március 04. 16:38
Ez sajnos igaz, Olvasni kellene néhány cikket az előző ( a leépülést elősegítő ) német honvédelmi miniszterről, a mindenhez is értő Ursula von der Leyenről.....
10mmAuto
2022. március 04. 12:54
Benyújthatja a védelmi ipar az ajánlatait, a pénz már előre el van költve másra, ha lesz egyáltalán pénz. Kezdjük ott, hogy eleve kb. 100 milliárd tartozása van a Bundeswehrnek. Az a 100 milliárd alap, amiről most beszélnek, csak egyszeri injekció lenne és ami csupán duplája a Bundeswehr éves költségvetésének. Azt is 4 éves részletekben kapná, ha megkapja, így tudná 4 éven keresztül teljesíteni Németország a GDP 2%-os NATO kötelezettséget. Azon kívül főként nem beszerzésre fog a pénz elmenni. Első sorban befoltozzák a lyukakat, amit a 15 éves nemtörődömség okozott. Tűzoltás lesz, a meglévő technika hadrafoghatóvá tétele érdekében. Fele-harmada áll. Közölték, hogy beletolnak majd még több pénzt olyan fejlesztésekbe, amikből talán 2040-re lesz valami: -francia-német új gen. harckocsi -6. gen. vadászgép -Eurodrón -Eurofighter elektronikus hadviselére alkalmassá tétele. Tehát, ha lesz is pénz, nem mostanában várható a látszatja. Vesznek egy halom izraeli csapásmérő drónt. Most hirtelen vérszemet kaptak és az amerikai atombombák szállítására kijelölt Tornádók lecserélésére szánt F18-as helyett mégis F35-öt vesznek. Ja és még egyáltalán nem biztos, hogy megkapják, mert Scholz ragaszkodik az alkotmányban történő rögzítéshez, ahhoz meg alkotmánymódosítás kell. Más pártok pedig nem támogatják a kiadást, mivel a pandémia miatt az alkotmány szerint, csak a koronaválság negatív hatásainak ellensúlyozására lehet többletkiadást, vagy adósságot alkalmazni.
Rocktoberi
2022. március 03. 18:34
"Az első lőszertételeket egy év alatt, a gumikerekes harckocsikat másfél év alatt, a lánctalpasokat pedig két év alatt tudnák szállítani." Kinek? Akkor már egy oroszbarát vezetésű Ukrajna lesz.:) :)
nempolitizálok
2022. március 03. 17:01
Egyeseknek buli van. Kik is ezek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!