Vállalkozói szabadság kontra melegházasság – az USA Legfelsőbb Bírósága rövidesen igazságot tesz

2022. február 23. 10:01

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság ősszel hozhat döntést arról, hogy alkotmányos-e, ha egy a közösség előtt nyitva álló szolgáltatásokról szóló törvény befolyásolja a szólásszabadságot.

2022. február 23. 10:01
null

Kedden az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága befogadta annak a webfejlesztőnek az ügyét, akit azért citáltak bíróság elé, mert nem vallási meggyőződésére hivatkozva megtagadta, hogy a melegházasságot ünneplő weboldalt állítson elő. Lorie Smith a coloradói diszkrimináció-ellenes törvénnyel (Colorado Anti-Discrimination Act, CADA) találta szembe magát. Smith arra hivatkozik, hogy ugyan kész kiszolgálni meleg ügyfeleket, a melegházasságot hirdető weboldalt nem áll módjában fejleszteni. Ezt egyébként eleve hirdetné is vállalkozói felületein, ugyanakkor fél attól, hogy a CADA miatt felelősségre vonná őt az állam. 

Az ügyben eljáró fellebbviteli bíróság (US Court of Appeals for the Tenth Circuit) ugyanakkor

elutasította Smith érvelését arra vonatkozóan, hogy a CADA dermesztő hatással („chilling effect”) bírna a véleménynyilvánítás szabadságára.

Most a Legfelsőbb Bíróság pontosan erről fog dönteni: valóban az Első Alkotmánymódosítás véleményszabadsági záradékába ütközik-e az, ha valakit a közösség számára megnyitott szolgáltatásokról szóló törvény (public accomodations law) megnyilvánulásra, vagy elnémulásra sarkall valakit. Az ügyben ősszel születhet végleges döntés.

A fórum elutasította azonban, hogy a vallásszabadság kérdéséről döntsön.

Az ügy igen hasonló egy szintén coloradói pék 2018-as esetéhez. Ebben a Masterpiece Cakeshop, Ltd. péküzem egy azonos nemű pár kérését – szintén vallási meggyőződésre hivatkozva – megtagadva zárkózott el a torta készítésétől. Ebben az ügyben az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a péknek adott igazat, arra hivatkozva, hogy a péknek, mint gazdálkodónak a vállalkozói szabadság miatt jogában állt megtagadni a tortakészítést.

Ebben az ügyben a Legfelsőbb Bíróság szintén elzárkózott arról, hogy eldöntse, hogy hivatkozhat-e egy vállalkozó vallási meggyőződésére, amikor megtagadja, hogy LMBTI-emberek számára nyújtson szolgáltatást. 

A péket képviselő ügyvéd a következőképpen kommentálta a CADA érvényesülését ekkor:

Colorado állam fegyverként alkalmazza a törvényét arra, hogy elhallgattassa a számára nemkívánatos véleményeket, s hogy kikényszerítse azokat, amelyekkel egyetért; fegyverként alkalmazza továbbá arra is, hogy megbüntesse mindazokat, akik fel merik emelni a szavukat ellene. Colorado törvénye – ahogy minden más hasonló törvény - nyilvánvaló és közvetlen veszélyt jelent az amerikai alkotmányosságra (…).

Kép: Stefani Reynolds / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. március 04. 15:44
Igazságot biztosan nem tesz, legfeljebb jogot szolgáltat.
csakirok
2022. március 02. 12:08
"A színpadon három majom. Hülyének néznek minket, azt gondolom."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!