Szerda reggel van, nem tört ki a háború Ukrajnában

2022. február 16. 07:44

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kedden azt mondta, 2022. február 15. úgy fog bevonulni a történelembe, mint a nyugati háborús propaganda kudarcának napja – számolt be az RT.com.

2022. február 16. 07:44
null

A világ lélegzet-visszafojtva figyelte az elmúlt napokban az ukrajnai eseményeket, és nagyon tartott attól, hogy ma (szerda) hajnalban kitör a háború. Ezek az információk névtelenül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztviselőktől származtak. Közben kedden kibertámadás érte Ukrajnát, többek közt az ukrán fegyveres erők honlapjáét, a helyzet csak estére rendeződött.

Orosz kormányzati körök igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy nem kell tartani a támadástól, de senki nem lehetett biztos abban, hogy mi történik. A Kreml egyik szóvivője még poénkodott is, mondván felszólítják Ukrajnát, hogy állítsa be a riasztót, nehogy lemaradjon az „orosz invázióról” – számolt be az RT.com.

Korábban az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a fehéroroszországi közös hadgyakorlatok a tervezettnek megfelelően véget értek, és videókat mutatott be tankokról és más felszerelésekről, amelyek visszautaznak Oroszországba. Közben Szergej Sojgu védelmi miniszter Szíriában jelent meg, és körbejárta az orosz csapatokat a Khmeimim légitámaszponton, amelyet 2015 óta használnak az Iszlám Állam és más terroristák elleni harcban.

Kijevben Volodimir Zelenszkij elnök saját parlamenti pártjának vezetője, David Arakhamia az ukrán televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy „99,9 százalékban biztos abban, hogy február 16-án nem történik semmi”.

A nem létező „inváziót” kommentálva Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kedden azt mondta, hogy 2022. február 15. „úgy fog bevonulni a történelembe, mint a nyugati háborús propaganda kudarcának napja”, hozzátéve, hogy a Nyugat „szégyent hozott és megsemmisült anélkül, hogy egyetlen lövést is leadott volna”.

Közben Washingtonban Joe Biden amerikai elnök rövid beszédet mondott a Fehér Házban Ukrajnáról. Azt mondta, hogy egy invázió még mindig lehetséges, és elismerte, hogy az orosz csapatok egy része kivonult a határról. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, és ideiglenesen áthelyezte nagykövetségét Kijevből a nyugati Lviv városába, majd a NATO egységéről és elszántságáról beszélt.

(Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép gyakorlótérről visszavonuló harcjárművekről a Voronyezsi területen 2022. február 15-én. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy megkezdték az állomáshelyükre történő visszatérésre való felkészülést az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részt vettek az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton.MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. február 16. 10:31
putyin még nem kelt fel... :)
Senye Péter
2022. február 16. 09:54
Reméljük, hogy nem csak békésen kezdődik, de úgy is fejeződik be ez a nap.
Armageddon
2022. február 16. 09:50
Ugyanez a Zaharova: 2020. október 30. 14:32 Magyarország „náci csatlósságáról” és a „békét és szabadságot elhozó” Vörös Hadseregről fejtette ki nézeteit Marija Zaharova, miután Orbán a Szabadság téri szovjet megszállási emlékműről beszélt"
matykox
2022. február 16. 09:49
A fel-levilágosult Nyugot rendkívül fontos hírszerzési információkhoz jutott a ruszki hadakról. Megállapíthatták, hogy az orosz tankokon fejér pöttyöket és csíkokat festettek, ahogy látjuk! Ez a szabott világ nagy és fontos nyeresége, igazi eredmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!