Így működik majd az Oroszországgal szembeni SWIFT-szankció

2022. február 27. 08:19

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból – jelentette be szombaton az intézkedés egyik kezdeményezőjeként a brit kormány.

2022. február 27. 08:19
null

A londoni miniszterelnöki hivatal szombat éjjeli tájékoztatása szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás.    

A közleményt jegyző országok a dokumentum szerint biztosítani fogják, hogy ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai léptékű kudarcával végződjék.    

A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz

Az a kifejezett célja, hogy ezek az intézkedések még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől.    

Első pont

A program első pontja rögzíti a kötelezettségvállalást annak elérésére, hogy egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok kikerüljenek a SWIFT-ből. Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek - fogalmaz a nyugati hatalmak közös közleménye.    

Második pont

A második pont szerint a kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait.    

Harmadik pont

A közös közlemény harmadik pontja fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét.    

A tervezett intézkedések egyebek mellett korlátoznák az úgynevezett "aranyútlevelek" kiadását

– vagyis a kezdeményező országok állampolgárságának megadását – a Kremlhez kötődő vagyonos oroszoknak, akik ezekkel az útlevelekkel hozzáférhetnének a kommünikét kiadó országok pénzügyi rendszereihez.    

Negyedik pont

A negyedik pont olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása.    

Ötödik pont

Az ötödik pont alapján a közlemény aláírói mindemellett erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.    

Boris Johnson brit miniszterelnök nem sokkal a közös közlemény ismertetése előtt telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Downing Street beszámolója szerint a két vezető megállapította, hogy Vlagyimir Putyin az általa korábban számítottnál nagyobb ukrajnai ellenállásba ütközik.    

Johnson és Zelenszkij egyetértett abban is, hogy a nemzetközi közösségnek diplomáciailag és pénzügyileg teljesen el kell szigetelnie Oroszországot.    

A brit kormányfő és az ukrán elnök kifejezést adott aggodalmának a Fehéroroszország által játszott, Putyin erőszakcselekményeit elősegítő szerep miatt.

(MTI)

Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. február 28. 12:52
Valójában az európai cégeknek és bankoknak nagyobb gond, ha levágják az oroszokat a SWIFT-ről... Az oroszok simán rákapcsolódnak a kínai CIPS (Cross-Border Interbank Payments System) rendszerre, ami ugyanazt a szerepet tölti be, ráadásul renminbi-ben történik az elszámolás nem dollárban ami szintén nem zavarja az oroszokat... Aki európában jót akar magának szintén csatlakoztik a kínai rendszerhez, hogy az oroszokkal tudjon még ezt azt bizniszelni... (nyilván némi szünet után....) Ami minket illet... Nem tudom elképzelni, hogy nálunk ne lenne lehetőség ugyanerre, hiszen a kínai központi bank kelet-európai központja Budapesten van... Tehát a paksi hitelt, a gáz szállításokat stb... ki fogjuk tudni fizetni swift nélkül is... De ezt egyenlőre nem nagyon kell szellőztetni, mert a libsik azonnal megpróbálják majd Orbán ellen fordítani.... megjegyzés: aki eddig nem tudta, talán ebből is láthatja, hogy a magyarországon állomásozó bolsevik bagázsnak miért KELLETT támadnia a Fudan egyetemet.... hogy a magyar kínai viszonyt rombolják....
Walhalla
2022. február 27. 13:24
Megint Svájc jár jól. Majd az ottani bankokba utalnak az oroszoknak. Onnét meg cashben hazaviszik magángéppel. Ennyike. Ők ugyanis nem bojkottálnak, ha pénzszagot éreznek.
mnandi
2022. február 27. 12:42
https://asiatimes.com/2022/02/chinas-swift-alternative-may-undercut-us-sanctions/ mondjuk felgyorsítják a fejlesztését, a BRICS-államok átállnak erre, vagy erre is, és vége a petrodollár rendszernek..
fogas paduc
2022. február 27. 12:09
Szóval, idáig az oroszokat a történelemben annyiszor győzték már le......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!