Németország, Olaszország és hazánk is ellenzi az oroszok letiltását a SWIFT hálózatról

2022. február 24. 19:47

Az EU nem döntött arról, hogy elvágja-e Oroszország számára a létfontosságú globális fizetési hálózatot, a SWIFT-et.

2022. február 24. 19:47
null

Miközben a nyugati szövetségesek az ukrajnai orosz invázióra adott összehangolt válaszon dolgoznak, az Európai Unió azt a vitatott lépést fontolgatja, hogy elvágja Oroszországot a SWIFT-től, a világszerte pénzintézetek ezreit összekötő, magas biztonsági szintű fizetési hálózattól. 

Oroszország SWIFT-ből való eltávolítása szinte lehetetlenné tenné a pénzintézetek számára, hogy pénzt küldjenek az országba vagy kapjanak onnan.

Ez súlyosan érintené a külföldi ügyfelekkel rendelkező orosz vállalkozásokat, és komoly károkat okozhat az ország gazdaságában.
Az EU nemzetei azonban megosztottak, hogy megtegyék-e ezt a lépést vagy sem. Vezető uniós források a CNN-nek azt mondták, hogy a tagállamok megosztottak. Egyik oldalon áll Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia, amelyek a szeretnék, ha a SWIFT tiltás a szankciócsomag része lenne, míg Németország, Olaszország, Ciprus és Magyarország azok között vannak, akik mivel szorosabb gazdasági kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, így nem akarják, hogy a SWIFT-től való eltiltás belekerüljön az új szankciók közé.

Egy magas rangú EU-diplomata azt mondta, hogy „beszélgetés folyik”, de úgy véli, hogy „valószínűleg” a gazdasági érdekek diadalmaskodnak a vitában így Brüsszel nem vágja el Oroszországot a SWIFT-től.

Fotó: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP


 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SA001
2022. február 25. 18:26
Ha nem jogosultak a SWIFT-banki rendszert haszálni, akkor lehet majd nekik rubelben fizetni az energiahordozókért. Az pedig nem játékpénz, mint az euró - keményen és az ő általuk hozott szabályok szerint és árfolyamon kaphatja mindenki.
Csubaka
2022. február 25. 12:30
Szerintem megint a hiteles-független médiamanók okoskodása áll a SWIFT-el való zsarolási kísérlet mögött. Emberek! Fel kellene végre ébredni!!! Ez már nem a szájkaratéról szól, hanem a kőkemény valóság. Ilyen szövegeket olvasni, hogy "Putyin vajon tudja e hogy meddig mehet el?" Felnőtt ember tényleg fel tehet ilyen ostoba kérdést? Az orosz tengeralattjáróknak nem okoz különösebb gondot a kontinenseket összekötő informatikai és technológiai kábelek átvágása, megsemmisítése, mint ahogy az elektormágneses bombákkal az elektronikai rendszerek időszakos leállatása sem. A világűrben évek óta működő taktikai manőverező orosz katonai műholdaknak pedig nem jelent gondot ellenséges műholdak begyűjtése, megsemmisítése, vagy egyszerűen a pályáról való elmozdítása, mint ahogy a GPS műholdak zavarása sem. A nyugati világ problémáját láthatóan az okozza, hogy az orosz politikai és hadigépezetről gondolták azt, hogy nincs felkészülve ilyen méretű konfrontációra és ismét bebizonyosodott, hogy ők még kevésbé.
obsitos0
2022. február 25. 00:30
1939. SZEPTEMBER A "művelt Nyugat" magára hagyta Lengyelországot, kicsivel később Csehszlovákiát. A lengyel kormány Londonba menekült, csekély számú katonával, egy lengyel komplett hadsereget egy okos tábornok kivezetett a Kaukázuson keresztül Iránba. Varsó a földig lerombolva. Csak Belgium-Hollandia és fél Franciaország eleste után eszméltek fel, hogy ennek már a fele sem tréfa. Sajnos, esélyes Ukrajna (XVI. sz-ig visszanéztem, nyoma nincs a térképeken!) "eleste".
fatman
2022. február 24. 21:53
helyes, az összes fasz szankciót mi szívjuk meg... mellesleg Putyin pontosan tudja, h Európának ezek jobban fájnak, mint neki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!