Mégis elindult az ukrán küldöttség a fehéroroszországi Gomelbe

2022. február 27. 14:00

Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni – közölte vasárnap a TASZSZ fehérorosz politikai forrásra hivatkozva.

2022. február 27. 14:00
null

Orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyaljon az ukránokkal – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „A megkötött megállapodásnak megfelelően a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és más osztályok képviselőiből álló orosz delegáció, köztük az elnöki adminisztráció képviselője, megérkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal. Készek leszünk arra, hogy megkezdjük ezeket a tárgyalásokat Gomelben” – mondta Peszkov újságíróknak.

Volodimir Zelenszkij vasárnap reggel határozottan elutasította ezt a lehetőséget, mondván, hogy a minszki tárgyalások „lehetségesek lettek volna akkor”, ha Oroszország nem támadja Ukrajnát fehérorosz területről.  

Oroszország vasárnap délután ezek után közölte, hogy némi oda-vissza szóváltás után Ukrajna végül beleegyezett abba, hogy delegációt küld Fehéroroszországba, hogy megbeszéléseket folytassanak az orosz katonai hadjárat befejezéséről az országban. 

– mondta újságíróknak Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló. Medinszkij, Vlagyimir Putyin elnök asszisztense és volt kulturális minisztere hozzátette, hogy a felek most döntenek a logisztikáról és a csúcstalálkozó pontos helyszínéről, az ukránok „maximális biztonsága” mellett. „Garantáljuk, hogy az utazási útvonal 100%-ban biztonságos lesz. Megvárjuk az ukrán delegációt” – mondta az orosz főtárgyaló.

Az orosz delegáció vasárnap érkezett Gomelbe, ahol azt közölte, hogy tárgyalásokat tervez az ukránokkal. Kijev később közölte, hogy „semleges terepen” akar tárgyalni. Azzal érveltek, hogy az orosz csapatok fehérorosz területet használnak fel Ukrajna elleni támadásokra, Minszk azonban tagadja, hogy erői részt vettek volna az orosz hadműveletekben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval, és kérte a határidő eltolását – mondta Lukasenko szóvivője, Natalia Eismont. Elmondta, hogy a fehérorosz vezető ezután Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt, aki beleegyezett abba, hogy a tervezett tárgyalásokat későbbre halasztják.

Moszkva a héten támadta meg szomszédját, azzal érvelve, hogy a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot védi, amely nem sokkal a 2014-es kijevi puccs után szakadt ki Ukrajna keleti részéből. Ukrajna szerint a lépés provokálatlan agresszió volt.

MTI, TASSZ)

 

Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. február 27. 19:14
Ennyit arról, hogy az ukránok nem tárgyalnak Fehéroroszországban. Annyira volt igaz, mint minden más, amit mondtak.
Lmcwelt
2022. február 27. 18:54
Nem értem (sajnos dehogynem) Zelinszkijt, mire vár?! Megvárja hogy a DEEP States engedélyezi e a tárgyalást vagy szarol még kicsit?!
kaffogó hebrencs
2022. február 27. 17:28
Mégsem lesz atomháború? Pedig már azt hittem, végre megbukik az Orbán.
hopika
2022. február 27. 17:04
nem lesz egyszerű
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!