A Google lekapcsolta a térképszolgáltatását Ukrajnában, mert véletlenül mutatták az orosz inváziót

2022. február 28. 19:11

A tech-óriás azt mondta, hogy a helyi közösségek biztonsága érdekében letiltotta az élő forgalmi adatokat Ukrajnában.

2022. február 28. 19:11
null

A Google átmenetileg letiltotta azokat az eszközöket, amelyek élő információkat szolgáltatnak az ukrajnai forgalmi viszonyokról – számolt be a VICE World News. Azt követően lépte meg ezt a tech óriás, hogy az emberek szerte a világon használták a szolgáltatást katonai csapatok és civilek mozgásának nyomon követésére az orosz invázió során.

A Google Maps élő forgalmi adatai úgy működnek, hogy az okostelefonokról származó hely- és sebességadatokat beépítik az alkalmazásba, majd valós időben megmutatják, milyen sűrűek a forgalmi viszonyok bizonyos helyeken, vagy általában mennyire forgalmasak ezek a területek. 

Amikor azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten támadást indított Ukrajna ellen,

néhány néző rájött, hogy a funkció nyílt forráskódú betekintést nyújthat a katonai műveletek hollétére vonatkozóan.

 „Azt hiszem, mi voltunk az elsők, akik látták az inváziót. És mindezt egy térkép alkalmazásban” – mondta Jeffrey Lewis, nyílt forráskódú hírszerzés szakértő, a Middlebury Institute professzora.

 

Nyitókép: Google Maps

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2022. március 01. 22:17
-
zakar zoltán béla
2022. március 01. 09:36
A direkt rágcsálók aljas bandája!
Csikasz
2022. március 01. 07:07
Ezzel csak azzal csesznek ki aki még most próbál valahogy menekülni. A katonák és a titkosszolgálat köztudottan Waze-t használnak.
józan paraszti ész
2022. február 28. 22:35
Mert az összes orosz katona bekapcsolt mobilokkal "háborúzott". Ott mindenki hülye? (Mármint ahol ezeket írják, mert a katonák azért ennyire nem)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!