Washington Fehéroroszország elhagyására szólította fel az amerikai diplomaták családtagjait

2022. február 01. 10:16

Az amerikai külügyminisztérium szerint az orosz csapatok adnak okot az evakuálásra.

2022. február 01. 10:16
null

Az amerikai külügyminisztérium felszólította Fehéroroszországban szolgálatot teljesítő diplomatáinak családtagjait, hogy hagyják el az országot a térségbeli biztonsági feszültségek és a helyzet kiszámíthatatlansága miatt – jelentették kedden hírügynökségek.

A washingtoni tárca utazási tanácsainak hétfői frissítése szerint

annak Ukrajnával közös határára. Oroszország és Fehéroroszország már korábban bejelentette, hogy Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnéven február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak, amelyet az orosz-fehérorosz Szövetségi Államnak a nyugati határok védelmét célzó megállapodásai irányoznak elő.

Előzmények

Washington már korábban is eltanácsolta az amerikai állampolgárokat attól, hogy Fehéroroszországba utazzanak. Ezt a koronavírus-járvánnyal és azzal indokolta, hogy a hatóságok önkényesen is végrehajthatnak kényszerítő intézkedéseket velük szemben, de

a határhelyzet említése eddig nem szerepelt az útmutatóban.

Az amerikai kormány ukrajnai képviseletein már január közepén csökkentette a létszámot, és arra kérte a diplomaták családtagjait, hogy hagyják el az országot.

Az Egyesült Államok és a NATO veszélynek tekinti, hogy Oroszország ukrajnai határa mentén mintegy százezer katonát vont össze. Attól tartanak, hogy ez Ukrajna lerohanásának előkészítése annak érdekében, hogy az ország ne csatlakozhasson a NATO-hoz, és a fehéroroszországi csapatvezénylés is ennek az előkészítésnek a része.

Az amerikai védelmi minisztérium értesülései szerint a fehéroroszországi csapatvezénylés még a hétvégén is folytatódott.

Oroszország rendszeresen visszautasítja, hogy le akarná rohanni Ukrajnát.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn azzal vádolta Oroszországot a Biztonsági Tanácsban, hogy február elején több mint 30 ezer katonát akar felvonultatni a szövetséges Fehéroroszországban. Vaszilij Nyebenzja orosz és Valjancin Ribakou fehérorosz nagykövet viszont kijelentette, hogy nem másról, mint „közös hadgyakorlatról” van szó. Nyebenzja kijelentette, hogy Oroszország akkor sem indít háborút Ukrajna ellen, ha a biztonsági garanciák iránti igényét a NATO és az Egyesült Államok nem teljesíti.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán védelmi minisztérium sajtószolgálata

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szerényen
2022. február 01. 13:05
Bezzeg a 8500 amerikai katona Romániában meg Lengyelországban az rendben van!
pollip
2022. február 01. 12:09
Az USA támadni fog?!
MZXX
2022. február 01. 11:35
Az amerikai bábkormányt kell kivonni ukrajnából és minden meg van oldva.
Sincero
2022. február 01. 11:16
Bidébáéknak verni kell a tam-tamot. Az kiabál, akinek a háza ég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!