Joe Biden: Nem becsültem alá Putyint

2022. február 24. 21:02

Az amerikai elnök szerint senki sem számít arra, hogy a szankciók bármit is megakadályozhatnak.

2022. február 24. 21:02
null

Joe Biden elnök csütörtökön elítélte Vlagyimir Putyint Ukrajna megtámadása miatt, és új szankciókat jelentett be orosz pénzintézetekkel szemben, amelyek szerinte „súlyos” hatással lesznek az ország gazdaságára.

– mondta Biden a Fehér Házban.  

 

 

Putyint az amerikai elnök birodalomépítéssel vádolta a csütörtöki ukrajnai inváziót követően.

– mondta az elnök hozzátéve, hogy nem szándékozik beszélni Putyinnal. Biden beszédét csütörtök délután kétszer is elhalasztották, mivel az orosz erők gyors iramban nyomultak előre Ukrajnában. A Kreml átvette az irányítást a csernobili atomerőmű felett, miután „ádáz” harcot vívott az ukrán erőkkel. Az ukrán hatóságok közése szerint „ismeretlen” a nukleáris tároló létesítmények állapota. Ez a közlés később félelmet keltett, hogy esetleg sugárzásszivárgásra utal, amely rádioaktív csapadékot okozhatna Európában. A helyszínen készült videóból kiderült azonban, hogy mindössze orosz tankok és páncélozott járművek állnak a megsemmisült reaktor előtt, amely mindössze 60 mérföldre északra található Kijevtől. 

„Most már az egész világ tisztán látja, hogy Putyin és a Kreml szövetségesei valójában mit is akarnak. Ebben soha nem kételkedtük igazából, folyamatos volt a biztonsági aggály részünkről. Mindig a pucér agresszióról volt szó” – jegyezte meg az elnök aki azt mondta, hogy „terítéken van” a szankciók bevezetése Putyin ellen. 

Joe Biden elismerte, hogy a korábbi szankciók nem működtek, de azzal érvelt, hogy idővel működni fognak.

„Senki sem számított arra, hogy a szankciók megakadályozzák, hogy bármi is megtörténjen. Időbe fog telni. Elszántságot kell mutatnunk, hogy Oroszország megtudja, hogy most mi következik” – jegyezte meg. – „Tesztelni fogjuk a Nyugat eltökéltségét, hogy együtt tudunk-e maradni.”

Biden elmondta, hogy további négy oroszországi nagybankot fognak szankciókkal sújtani, és további orosz milliárdosok is a listára kerülnek. Az Egyesült Államok és szövetségesei már korábban is célba vettek néhány orosz pénzügyi intézetet és Putyin belső körének tagjait.  

Biden hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség támogatja ezt az erőfeszítést.

„Korlátozni fogjuk Oroszország képességét, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben tudjon üzletelni" – mondta. „Becsléseink szerint a mi, valamint szövetségeseink és partnereink szankciói által Oroszország csúcstechnológiai importjának több mint felét el fogjuk vágni. Csapást mérünk rájuk, hogy ne legyenek képesek modernizálni a hadseregüket”.

A szankciók szemmel láthatóan nem az orosz energiavállalatokat célozták, amelyek a nemzet gazdagságának fő forrásait adják. 

Biden és az amerikai döntéshozók ennek elenére aggodalmukat fejezték ki az energiaárak miatt, különösen a hideg időjárás tükrében. 

Biden egy sor lehetőséget vázolt egy Oroszországgal szembeni kiberbiztonsági támadásra, amely akadályozná az invázió lebonyolítását. A lehetőségek között szerepel Oroszország leválasztása az internetről, valamint a katonákat mozgató vasúti rendszert irányító szerverek leállításáról – jelentette az NBC News. 

A Fehér Ház visszautasította az NBC értesüléseit, Jen Psaki sajtótitkár a Twitteren ezt írta:

Ukrajna azt követeli, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT bankrendszerből. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) egy 1973-ban alapított pénzintézeti szövetkezet. Biztonságos üzenetküldő rendszerként működik, amely több mint 200 országban több mint 11 000 pénzintézetet köt össze, figyelmeztetve a bankokat, ha tranzakciók következnek be. Oroszország kizárása elzárná az országot a legtöbb nemzetközi tranzakciótól. „Jelenleg nem ezt a pozíciót kívánja Európa elfoglalni” – mondta Biden, kizárva ennek lehetőségét.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isti54
2022. február 25. 23:21
Ez a vén trottyos szaros ember beszél az agresszióról?Ki támadta meg libiát,irakot,afganisztánt,előtte vietnámot?Akkor nem pofázott az unió.Ennek az amerikának történelme sincs.A nato miatt harcos ez a szaros amnéziás vén ember.Miatuk van ez a háboru is.
Csigorin
2022. február 25. 11:55
ujja is lesz alakitva a volt Szovjet Unio. tortenelmi szuksegszeruseg. a szankciosdival legfeljebb azt eritek el hogy meg kommunista is lesz.
DoomGuy
2022. február 25. 05:59
"de azzal érvelt, hogy idővel működni fognak" Hű bazmeg. Kell még érv arra, hogy ezek mind elmebetegek, avagy aljas gazemberek?
kozmosz
2022. február 25. 02:05
Ne mutogass, mert a kezedre verek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!