A holland kormány molesztálásügyi biztost nevezett ki

2022. február 08. 22:14

Feladata a szexuális visszaélések és erőszak felszámolása.

2022. február 08. 22:14
null

Mariette Hamer kormánybiztos, a holland Munkáspárt tagja, korábban a párt parlamenti frakcióvezetője volt, és kinevezéséig a kormány tanácsadó testülete, a Szociális és Gazdasági Tanács elnöki tisztségét töltötte be. Jelenlegi szerepkörében tanácsot ad a kabinetnek a szexuális visszaélések és erőszak felszámolásához. Kinevezése három évre szól. 

Sajtóforrások szerint, a kormánybiztos kinevezésére azért volt szükség, mert a közelmúltban az országban nagy port kavart fel a Voice of Holland című, zenei tehetségkutató-műsorral kapcsolatos botrány, amikor több személlyel kapcsolatban szexuális visszaélés és erőszak gyanúja került nyilvánosságra. A programot azóta az érintett televíziós csatorna levette a műsoráról, az ügyben többen is hivatalos feljelentést tettek.

A hétvégén a holland lapok arról írtak, hogy az Ajax amszterdami futballklub igazgatója, Marc Overmars lemondásra kényszerült, mivel kiderült, hogy több kolléganőjét nem kívánatos, szexuális jellegű üzenetekkel zaklatta. Kedden Gijs van Dijk munkáspárti parlamenti képviselő mondott le a tisztségéről, mivel az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett arról, hogy női munkatársait „fogdosta”, akaratuk ellenére. 

A sport és a televíziózás világában történt incidensek azt mutatják, hogy a MeToo-mozgalom kiváltó okai még mindig léteznek hazánkban. Ezen változtatni kell”

– jelentette ki a sajtónak Robbert Dijkgraaf az oktatási, kulturális és tudományos ügyek minisztere. Hozzátette: „a kormány olyan kulturális váltáson dolgozik, amelynek az a célja, hogy mindenkit felelősségre lehessen vonni a helytelen viselkedésért”.

A múlt hónapban több százan tüntettek Amszterdamban, hogy a szexuális visszaélések elleni hatékonyabb fellépésre ösztönözzék a holland kormányt.

(MTI)

Nyitóképen: Mariette Hamer. Fotó: Bart Maat / ANP MAG / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2022. február 09. 21:35
.
masikhozzaszolo
2022. február 09. 17:56
Ez szerintem abszolút kettős mérce. Kell egy szabályozás arról, hogy egy férfit milyen távolságban közelíthet meg egy nő. És utána nézhet e? És megnézheti e a közepét, elölről és hátulról? És ehhez létre kell hozni egy államtitkárságot. És a titkárnőnek meg kell határozni, milyen lehet a neme. És melyik nap milyen.
Gyéressy Károly
2022. február 09. 10:06
Ronda zsidónő.
mokány
2022. február 09. 10:02
A gyrekmolesztáló transzok védője . Orwelli humor .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!