A Gazprom felügyelőbizottságába tart Gerhard Schröder

2022. február 04. 19:16

A januári zavargások következtében leváltott Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni exelnök veje, Timur Kulibajev helyét veheti át a testületben.

2022. február 04. 19:16
null

Az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszert üzemeltető vállalatok és a Rosznyeft orosz olajipari társaság után a Gazprom orosz energetikai óriáscégben is tisztséget kaphat Gerhard Schröder volt német kancellár – jelentette pénteken az ARD német közszolgálati televízió.

Gerhard Schrödert az orosz állam többségi tulajdonában lévő Gazprom felügyelőbizottságába jelölik.

A januári zavargások következtében leváltott Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni exelnök veje, Timur Kulibajev helyét veheti át a testületben. A részvénytársaság közgyűlését június 30-án tartják.    

A Gazprom pénteken, alig néhány nappal azután jelentette be Schröder jelölését, hogy

a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként számon tartott volt szociáldemokrata (SPD) pártelnök nyilvánosan kiállt Oroszország mellett

az ukrán-orosz határvidéket sújtó katonai feszültség ügyében, és „kardcsörtetésnek” minősítette, hogy Kijev fegyverszállításokat sürget nyugati partnereitől.    

Olaf Scholtz nem kért és nem is kapott tanácsot a volt kormányfőtől  

Olaf Scholz jelenlegi kancellár – aki a feszültség diplomáciai enyhítését szorgalmazza, és nem hajlandó német fegyverekkel támogatni az ukrán hadsereget – párttársa véleményéről egy szerdai interjúban azt mondta, hogy nem kért és nem is kapott tanácsot a volt kormányfőtől.    

Gerhard Schröder kormányfőként – az SPD és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök „kifogástalan demokrata”.   

Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Északi Áramlat megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában,

2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

(MTI)

 

Fotó: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2022. február 05. 08:42
Milyen álságos, gusztustalan, farizeus az egész EU, a németekkel az élükön!
teljesenertelmetlen
2022. február 05. 08:42
Akkor a magyar ellenzék szerint Putyinpincsi!
pipa89
2022. február 05. 08:38
Hümmmm. Németek az orosz gazdasági társaságok FB-jében. Érdekes, nagyon érdekes! Egy dolgot lenne jó tudni: Schröder tényleg dolgozott a Rothschildoknak is a Gazprom, meg az Északi Áramlat előtt? Putyint értem, neki jól jött a német FB-tag, hogy tutira menjen az üzlet. Schröder dolgozhat a németek energia érdeken és Ő éppen Merkeltől kapott ki, aki maradjunk annyiban, hogy megtette azt a saját országával, amerikai utasitásra, hogy ráengedte a Közel-Keletet. Hol vannak az igazi németek? Azt feltételeznem, hogy eredetileg is minden német amcsi zsebben legyen nehezemre esik. Soros ennyire hatékony lenne? Akkor viszont miért nem történik semmi Németországban? Egyszerűen nem áll össze a kép! Putyin őszinte sértődöttsége, és kirohanása a sajtáj végén, mintha nem az amcsiknak, sokkal inkább a németeknek szólt volna... Valami olyan dolog van a háttérben, amiről semmit nem tudunk, ami átrajzol mindent...
Reszelő Aladár
2022. február 05. 07:50
Az a baj, hogy a saját morális standardunkat kérjük számon rajta. Ő valaha politikus volt, most lobbista lett és ismerjük az őt fizető cég nevét. Nincs itt semmi látnivaló. Az első kérdést akkor lehetne feltenni, ha esetleg megjelenne megint a poltikiában. De akkor meg azt modanák rá, hogy megváltozott és kész, azaz megint nincs itt semmi látnivaló. Ja és természetesen független, mint bármely más lipsi politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!