Ezeket az új szankciókat tervezi az EU Oroszországgal szemben

2022. február 26. 23:32

Háromlépcsős tervet dolgozott ki az Európai Bizottság, bizonyos orosz bankokat biztosan leválasztanak majd a SWIFT-rendszerről.

2022. február 26. 23:32
null

Új, súlyosabb uniós szankciótervezeteket jelentett be szombaton késő este Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az új büntetőintézkedéseket az amerikai, a brit és a kanadai kormánnyal való egyetértésben határozták meg.

Az első lépésben bizonyos orosz bankokat leválasztanának a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről. Ez nem minden bankot fog érinteni, de a legnagyobbakat minden bizonnyal igen. Az EU reményei szerint ezzel lényegében ellehetetlenítik majd az orosz külkereskedelmet.

A második lépés az orosz központi bank megbénítása lenne. Ezt leginkább a bank külföldi eszközeinek illetve tranzakcióinak elérhetetlenné tételével érné el az Európai Unió.

A terv harmadik eleme a Putyin-közeli oligarchák EU-n belüli kereskedelmi és üzleti tevékenységének ellehetetlenítése lehet. „Putyin Ukrajna elpusztításának ösvényére lépett, de közben a saját országát is elpusztítja” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

 

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2022. február 27. 15:36
Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz-ukrán háború miatt – írja az adevarul.ro. Az orosz befolyás alatt álló NBB-nek kilenc volt, vagy jelenlegi szocialista ország a tagja, amelyeket pénteken a szintén tag Csehország szólított fel a szervezetből való kilépésre. Erről akkor a Reuters számolt be, most viszont a román kormány maga közölte, hogy az NBB-ből való kilépést lehetővé tévő eljárást kezdeményeznek.
tevevanegypupu
2022. február 27. 08:22
Egyébként milyen érdekes..1956-ban mikor a szovjetek szétlőtték Budapestet és a kommunista gyilkosok rendeztek vérfürdőt, senki nem jött Magyarország segitségére..csak akkor iis buzditottak a Szabad Európán keresztül..ezen legalább el kellene gondolkodnia a magyar kormánynak is..bár kétségtelenül kiszolgáltatottak vagyunk..ugye erről még külön gondoskodtak is a rendszerváltók..szóval öneállátásra képtelenek..Bár igaz, béke van mint tudjuk a világban, félnünk nem kell..az uniós csatlakozás után főleg nem..Ausztriát viszont nem lehet hallani..néma csend árad arrafelől..
tevevanegypupu
2022. február 27. 07:59
Tényleg muszáj ezt? Ha jól emlékszem Ukrajna provokálta az oroszokat..Amerika sunyin biztatta - benn Ukrajnában - az ukránokat, hogy csak nyugodtan szemtelenkedjenek..aztán az oroszoknak elegük lett..most Ukrajna a hibás? És az oroszoknak segit az EU..természetesen az ukrán civil lakosságnak minden segitséget meg kell adni..de fegyvereket küldeni, szankciózni az oroszokat..hova jutunk? Éa Amerika..most volt a borzalmas afgán kivonulás..és a xXI. századi Európa már nem emlékszik Koreára, Kambodzsára, Vietnamra..hogy végződtek ott a demokratikus beavatkozások?Európa meg akarja semmisiteni Oroszországot? Miért is?
madárinfluencer
2022. február 27. 07:47
CIKKELYEK, KVÓTÁK, SZANKCIÓK. Semmi konstruktivitás, erre futja az EU-nak. Az EU akarja bünteti Oroszországot, melynek egyébként teljesen ki van szolgáltatva. Elég Monty Python-os.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!