Amerikai földön is megjelent a titokzatos Havanna-kór

2022. február 21. 17:01

Már az Egyesült Államok területén belül is megjelent a Havanna-tünetegyüttesként ismert betegség, és John Bolton korábbi elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó (2018-2019) is megerősítette a tünetegyüttes állítólagos áldozatainak beszámolóit – jelentette a Newser hírportál hétfőn.

2022. február 21. 17:01
null

A 2007-ben alapított amerikai hírgyűjtő portál online cikke a CBS amerikai televíziós csatorna tekintélyes, félévszázados oknyomozó műsora, a 60 Minutes (60 perc) című program vasárnap esti adására hivatkozva arról tudósított, hogy a Havanna-szindrómaként ismert, az orvosokat jelenleg is zavarba ejtő kórnak eddig egyetlen közös tulajdonsága volt a bejelentett esetekben: mindegyik az Egyesült Államok területén kívül történt.    

A 60 Minutes riportja szerint azonban most már több esetet regisztráltak magában a Fehér Házban is. A vasárnap esti adásban számos nemzetbiztonsági tisztségviselő számolt be olyan személyes élményről, amikor hirtelen és megmagyarázhatatlanul „ütést” éreztek.    

– mesélte a műsorban Olivia Troye, aki Mike Pence korábbi alelnök belbiztonsági és terrorizmus elleni harcért felelős tanácsadója volt. Elmondása szerint éppen a Fehér Ház tőszomszédságában található Eisenhower elnöki irodaházban (EEOB) dolgozott, és éppen a lépcsőházban tartott lefelé a Fehér Ház irányába, amikor először észlelte magán a tüneteket, és alig tudott talpon maradni.    

Az incidens akár egyedi is lehetett volna, de ezután még többször előfordult vele, és ami még fontosabb, ez történt számos más amerikai vezető tisztségviselővel is, akik beszéltek a CBS stábjával. Volt, hogy a Fehér Ház területén fordult elő velük, volt, hogy az otthonukban.    

John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó ugyan magán nem tapasztalta a tüneteket, de elég sok esetről hallott első kézből ahhoz, hogy „szándékos támadás” bizonyítékait vélje felfedezni. „Nem látok más észszerű feltevést, ha figyelmesen megvizsgáljuk az esetszámokat és a tapasztalt mintázatot” – fogalmazott a műsorban Bolton.    

Az egyik, névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint a Trump-adminisztráció egyik miniszteri rangú tagja is észlelte a fenti tüneteket.    

Miles Taylor, a belbiztonsági miniszter korábbi kabinetfőnöke azt állította: ő maga két ilyen támadás áldozata is volt a kongresszus épülete közelében, a Capitol Hillen fekvő lakásában 2018-ban. „Olyan magas, ciripelésszerű hang volt, amelyről az ember azt gondolná, hogy vagy tücsök, vagy valamiféle digitális hang. A legfurcsább az volt, hogy amikor az ablakhoz léptem, kinyitottam, és kinéztem az utcára, és tegyük hozzá, ez úgy hajnali három, fél négy körül lehetett, fehér furgont láttam. És ekkor a furgon féklámpái kigyulladtak, és az autó gyorsan elhajtott” – tette hozzá Taylor. Mintegy öt hét múlva az eset megismétlődött, ekkor a férfinak már „agyrázkódásszerű tünetei” voltak.    

William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) főigazgatója szerint az eseteket jelenleg is vizsgálják, de egyelőre nincs bizonyítékuk, hogy „az incidensek között kapcsolat lenne”.    

A Havanna-szindrómaként emlegetett betegség hirtelen fellépő szédüléssel, fejfájással, látásromlással és hányingerrel, illetve lelki betegségekkel, szorongással és depresszióval is járhat. A tünetegyüttest először 2016-ban észlelték az Egyesült Államok és Kanada havannai nagykövetségének alkalmazottjainál. Később napvilágra kerültek esetek Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is, legutóbb pedig az Egyesült Államok bogotái nagykövetségén, Párizsban és Genfben is észlelték.

(MTI)

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2022. február 23. 08:07
A mikrohullám egy komoly fegyver. USA, Kína és Oroszország vezető a kísérletezében. Civileket is terrorizálnak mikrohullámmal, itt Magyarországon is. Gang stalking, csoportos zaklatás keretében. A rendőrség nem hajlandó foglalkozni az ilyen ügyekkel, ami felveti a kérdést, hogy kormány utasítására teszi-e vagy pedig csak egyszerűbb bolondnak titulálni valakit, mint segíteni neki. Egy 2005 és 2010 körüli esetben a "nyomozó", mondható az ilyen egyáltalán nyomozónak?? kijelentette a segítséget kérőnek, hogy nem bűncselekmény a mikrohullámmal való terror. Ehhez képest Nagy Britanniában már a biztosítási szerződésben fel vannak tüntetve a mikrohullámmal elkövetett cselekedetek biztosítási következményei. Most szívni fog az egész nyugat, mert ezekkel a civil esetekkel jól felkészülhettek volna a hamarosan hétköznapivá váló mikrohullám támadásokra. Ezzel kellett volna foglalkozni, hogy megálljuk a helyünket a honvédelemben.
Kun Béla
2022. február 22. 15:53
" Olyan magas, ciripelésszerű hang volt, amelyről az ember azt gondolná, hogy vagy tücsök " Lehet hogy összefügg a mértéktelen McDonalds szenyó fogyasztással ami köztudomásúlag táptalaja lehet az agyrágóbogár kikelésének ! Brit tudósok találtak összefüggést a gyorséttermi hálózatok növekedése és az elhülyülés exponenciális emelkedése között ! Viszont van jó hír is , ha már a tücsökről szóltunk , az Európai Unió köztudomásulag magas IQ-val rendelkező önjelölt vezetői a tücsköt ehetőnek nyilvánították , tehát a fenti cikkben jelzett diplomaták ha tudják keressék meg és fogyasszák el a fellelt tücsköket , hisz egy jóízű táplálék forrás , és ha nem ciripel akkor nincs is további zavaró hatása !
Járványfigyelő
2022. február 22. 12:44
A kubaiak már a spájzban vannak.
smokey eye
2022. február 22. 11:29
Ezt hívják tömegpszichózisnak . Amennyiben elég határozottan és meggyőzően állítod hogy láttad a Nagylábat ( Jetit, UFO-t, Gyurcsányt józanon ) lesznek jó páran akik megesküsznek rá, hogy ők is látták . A legviccesebb pedig az, hogy közülük néhányan ezt őszintén hiszik is .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!