Szijjártó Péter: Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása

2022. január 11. 12:10

Magyarország támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.

2022. január 11. 12:10
null

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa, és azon belül Közép-Európa biztonságát.    

a mi biztonsági érdekeinkkel teljes mértékben ellentétesek a destabilizációs kísérletek, az államcsínyek, hiszen ezek következményeként általában több tér nyílik a terrorcselekményeknek vagy a radikális, szélsőséges ideológiák terjesztésének, amelyek nyomán általában komoly migrációs hullámok szoktak kiindulni egy-egy térségből” – húzta alá.    

Meg kell előzni az erőszakos eseményeket

A miniszter tájékoztatása szerint közös nyilatkozatot fogadtak el a délelőtti virtuális tanácsülésen, amelyen ő maga is részt vett a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében. Ebben a dokumentumban elítélték az erőszakot, a vandál cselekedeteket, valamint kinyilvánították szolidaritásukat a kazah emberekkel, és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt.   

A zavargásokká fajuló kazahsztáni tüntetések kapcsán kijelentette: „pontosan tudjuk tapasztalatból, hogy mi szokott ilyenkor történni a nemzetközi politikai színtéren: általában jönnek az úgynevezett emberi jogvédő szervezetek, jönnek bizonyos országok, akik majd mindenfajta kritikákat akarnak megfogalmazni, meg el akarnak fogadni elítélő nyilatkozatokat”.    

Leszögezte azonban, hogy ennek most nincsen helye, inkább

„Nem szabad felmentést adni semmilyen erőszakos esemény kapcsán az elkövetőknek, és nem szabad teret engedni a terrorista vagy szélsőséges ideológiát terjesztő szervezeteknek” – mondta.    

Szijjártó Péter szerint a történtek megmutatták azt is, hogy mekkora jelentősége van a gazdaságfejlesztési programoknak a térségben, mivel gyakorlatilag a gazdasági fejlődés adja a stabilitás és a béke alapját. Ezért a kormány támogatja a Türk Tanács befektetési alapjának létrehozását, amelynek segítségével további beruházások kezdődhetnek majd Közép-Ázsiában – tette hozzá. A miniszter beszámolt arról is, hogy sikerült hazajuttatni minden, segítséget kérő magyar állampolgárt Kazahsztánból, hétfőn éjfél körül landolt a honvédség repülőgépe Kecskeméten, fedélzetén az orosz támogatással Moszkva környékére evakuált személyekkel.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. január 11. 18:02
Orbán: "Szeretnék a kipcsakok nagy barátjának, Nazarbajev elnök úrnak is gratulálni a magas kitüntetéshez. A jelenlévők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok, sok magyarban van kipcsak vér, nekik van önkormányzatuk, és Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is, és minden évben küldünk is neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van Magyarországon. Elnök úr, gratulálunk a magas kitüntetéséhez!" Teljes, totális, abszolút elmebaj!... 300 millió dollárt vihetett külföldre a diktátor lánya. Ideáig olvasva keveselltem az összeget, de azután kiderült, hogy Kazahsztánról van szó... https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/dollarmilliardokat-menthettek-ki-a-kazah-diktator-csaladtagjai-az-orszagbol/
Pelso j.
2022. január 11. 15:58
De fontos volt egy kamukonferencia a Türk Tanács részéről, félremagyarázni egy kis népirtást.
Menhetten
2022. január 11. 15:36
Nem „felfegyverzett bűnözőket”, hanem fiatal, fegyvertelen aktivistákat öltek meg a hatóságok, mondta egy kazah tüntető. Az aktivista szerint többen „Nem vagyunk terroristák!” és az elnöknek címzett, „Tokajev, ne lőjetek ránk!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mielőtt éles lőszert vetett be a katonaság. 165 halálos áldozat... Gyerekek is vannak közöttük (( A magyar kormány természetesen a diktátor rezsimje mellé állt... LEGYETEK ÁTKOZOTTAK!
quimby
2022. január 11. 13:03
Egy destabilizációs- és puccskisérlet történhetett Kazaksztánaban. A normál tüntetések hátszél nélkül nem szoktak ennyire elfajulni. Nyilván több éves előkészület kellett egy ilyen bevetéshez, ami magábafoglalta a kazak kormányba beépült destabilizáló személyeket és a társadalomba besimuló alvósejteket. A jelszó a gázáremelés volt, amire működésbe indult a destabilizációs folyamat. Ezt foljtották el csírában az oroszok, mert Kazaksztán Eurázsia magországa és nem csak Oroszországot destabilizálná egy ellenséges Kazaksztán, hanem Kína ujgur régióit is. A folyamat azért nem volt sikeres, mert úgy tünik a katonaságba nem tudtak oly mértékben beférkőzni a destabilizáló elemek, hogy egymás ellen fordítsák őket és az oroszok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!