Politico: Putyin olasz cégvezetőkkel folytatott találkozója politikai csatába torkollott

2022. január 31. 15:18

A Kreml minden olyan felvetést támad, amely szerint Putyin szövetségeseket próbál szerezni a gazdasági szankciók ellen – írta a Politico.

2022. január 31. 15:18
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tudta távol tartani a politikát az olasz cégvezetőkkel folytatott rendkívüli videobeszélgetéstől, mely szópárbalyhoz vezetett a két ország vezetése között – írja a Politico. Míg az olasz felsővezetők a Putyinnal folytatott videobeszélgetésen vettek részt, Franciaország, Németország, Oroszország és Ukrajna diplomatái a párizsi Elysée-palotában találkoztak, hogy próbálják enyhíteni az Ukrajnával kapcsolatos feszültséget – jegyezte meg a lap. 

Draghi le akarta fújni a megbeszélést

Szerdán Mario Draghi miniszterelnök kormánya felszólította a szervezőket, hogy mondják le a rendezvényt, és arra kérte az állami irányítás alatt álló cégeket, hogy ne vegyenek részt rajta, mivel valószínűleg tudatában vannak annak, hogy ez rossz fényt vet az olasz cégvezetőkre, akik

így összekacsintanak az orosz vezetővel éppen akkor, amikor annak csapatai háborúval fenyegetőztek Ukrajnában.

A nyilatkozatra szinte azonnal reagált a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov és „elvetemült értelmezésnek” nevezte, ami azt sugallja, hogy Putyin a találkozót üzleti támogatás elnyerésére használja fel az Oroszország elleni esetleges megtorló szankciók közepette.

Az olasz cégek sokat segítettek Putyinnak a Krím annektálásakor

Mindenesetre felmerül a gyanú, hogy Putyin azért udvarol az olasz üzleti élet vezetőinek, mivel Olaszország kulcsszerepet játszott 2014-ben a Krím inváziója után abban, hogy Oroszország elkerülhesse a különösen szigorú szankciók bevezetését. Akkoriban diplomaták arról panaszkodtak, hogy Olaszország vezető vállalatai nyomást gyakorolnak a regnáló római kormányra, hogy hagyják futni Moszkvát, mivel féltették hatalmas oroszországi befektetéseiket.

Az akkori olasz adminisztrációval ellentétben Draghi most arra törekszik, hogy országa szorosabban működjön együtt Washingtonnal és a NATO-val egy újabb lehetséges orosz invázió árnyékában Ukrajnában – mutat rá a Politico.

Az olasz kormány tiltakozása ellenére az ülést szerdán mégis megtartották, és néhány állami irányítás alatt álló olasz vállalat, mint például az Enel energiaóriás részt is vett rajta. Mások, köztük az Eni és a Snam nevű energiacégek viszont teljesítettték Draghi kérését, és távol maradtak. 

Az esemény ezúttal Olaszország politikai megosztottságát is áthidalta egy olyan pillanatban, amikor a pártok zárt ajtók mögött harcolnak, hogy kit válasszanak meg végül az ország következő elnökévé – állítja a balközép lap.

Közös nyilatkozatban ítélték el az olasz pártok a cégvezetők lépését

Egy közös nyilatkozatban a Demokrata Párt, az 5 Csillag Mozgalom és a jobbközép Forza Italia három törvényhozója bírálta közösen az olasz vállalatokat. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a találkozó rossz üzenetet küldhet Olaszország NATO-szövetségeseinek, miután több mint 100 000 orosz katona vonult fel az ukrán határon.

„Bár megértjük, hogy vállalatainknak jó kereskedelmi kapcsolatokat kell fenntartaniuk az orosz vállalatokkal, úgy gondoljuk, hogy ez az igény, különösen a mostanihoz hasonló nagy feszültség idején, nem áshatja alá Olaszország transzatlanti megbízhatóságát” – áll a többpárti nyilatkozatban. 

A Kreml megpróbálja kicsinyelni a találkozó politikai jelentőségét

 Azzal érvelnek, hogy annak nincs köze az ukrajnai patthelyzethez és tagadták, hogy Róma megpróbálta volna szabotálni a találkozót. Két személy azonban, akik közvetlenül ismerik a tárgyalásokat, megerősítették, hogy Róma megkereste a meghívott listán szereplő vállalkozásokat és a találkozót szervező Olasz-Orosz Kereskedelmi Kamarát.

A megbeszélésen részt vevő prominens üzleti vezetők között volt Francesco Starace, Enel és Marco Tronchetti Provera, a Pirelli gumiabroncs-óriás vezetői is. 

A találkozó során Putyin „ragaszkodott a két ország közötti energiakapcsolatok kölcsönös előnyeihez”. Elmondta, hogy „Olaszországot az egyik vezető gazdasági partnernek tartja”, és hangsúlyozta, hogy „Róma eddig is profitált az orosz gáz alacsony árából”. Az olasz külügyminisztérium adatai szerint 2021-ben Oroszország volt Olaszország 14. legnagyobb exportcélpontja. Olaszország azonban egyértelműen Oroszországtól függ gázellátása tekintetében. 

Fotó: Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP via Getty Images

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pneumaticus
2022. február 01. 08:29
"Szóparbaly" - Nem lehetne magyarul tudó szerzőket, szerkesztőket felvenni???
fatman
2022. február 01. 00:46
A régi goebbelsi módszerek a legjobbak...
Teréz A Piréz
2022. január 31. 20:49
Odáig jutottam, hogy "szópárbaly", de aztán magamba folytottam a szót, és elhatároztam, hogy olvasási szRtájkba kezdek, ezügyben pedig tejhatalmam van. Mindenkit csókoltat Bangóné és a szocialista vezérkar
luzitanxaver
2022. január 31. 19:25
,,mely szópárbalyhoz vezetett,, Azonnal kirúgni, aki ezt elkövette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!