Nem engedték be Új-Zélandra a terhes újságírónőt, kénytelen volt visszatérni Afganisztánba

2022. január 30. 16:36

„Amikor a tálibok ajánlanak neked – egy terhes, nem házas nőnek – menedéket, tudhatod, hogy valami nem stimmel” – írta még korábban, Belgiumból távozva Charlotte Bellis.

2022. január 30. 16:36
null

Egy új-zélandi újságírónő nyílt levelet írt a New Zealand Heraldba arról, hogy hiába terhes, az ország szigorú beutazási járványkorlátozásai miatt nem tudott hazatérni, ezért kénytelen volt Afganisztánba utazni, ahol a tálibok adtak neki menedéket, amíg rendeződik a helyzete – írja a Guardian nyomán a Telex.

Charlotte Bellis korábban az Al Jazeera afganisztáni tudósítója volt, és többek között az amerikai csapatok kivonulásáról és a tálibok augusztusi hatalomátvételéről is tudósított, a kislánya egyenesen a tálibok hatalomátvételét követő első sajtótájékoztató körüli napokban fogant meg. Ezt egyébként azért is csodának tartja, mert korábban az orvosok azt mondták, nem lehet gyereke. Novemberben fel is mondott, és Belgiumba utaztak az odavalósi párjával, a New York Timesnak is dolgozó fotós Jim Huylebroekkel. Ott azonban nem maradhattak sokáig, mivel Bellis nem belga állampolgár. Egyetlen helyre volt a lakhatást is lehetővé tevő vízumuk: Afganisztánba. Ezért kapcsolatba lépett tálib kontaktjaival, akik azt mondták, ha visszatér az országba, minden rendben lesz, annak ellenére, hogy nem házas. „Csak mondd azt, hogy házas vagy, és ha a helyzet eszkalálódik, hívj minket. Ne aggódj” – nyugtatták.

Új-Zéland már a világjárvány kezdete óta híresen szigorú intézkedéseket vezetett be. Most Bellis például azért nem tudott hazatérni Új-Zélandra, mert a járvány miatt szigorú beutazási szabályok vannak érvényben, még az új-zélandi állampolgároknak is a hadsereg által felügyelt karanténhotelekben kell hosszú karantént tölteniük, és a korlátozott férőhelyek miatt több ezren várnak arra külföldön rekedve, hogy hazautazhassanak.

Visszagondoltam augusztusra, és arra, hogy milyen brutálisan ironikus, hogy akkor a tálibokat kérdeztem, mit tesznek, hogy biztosítsák a nők és a lányok jogait. Most pedig ugyanezt a kérdést a saját kormányomnak teszem fel” – írta az újságíró.

A cikkből kiderül: járványkezelésért felelős új-zélandi miniszter, Chris Hipkins a történtek kivizsgálását ígérte, reagálva a nyílt levélre. Szerinte Bellis esete „első ránézésre további magyarázatra szorul”.  Az újságírónő ügye szerinte előremozdult, bár a beutazását még továbbra sem engedélyezték – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2022. február 02. 17:27
"Belgiumba utaztak /../ Ott azonban nem maradhattak sokáig, mivel Bellis nem belga állampolgár" bezzeg ha egy január 1-én született kiskorú középafrikai kannibál lenne, maradhatna, az összes unokájával együtt
masikhozzaszolo
2022. január 31. 10:10
444, 24, HVG. Mint a cukor után, szerintem úgy kapkodnának utána. Még nem keresték? Nem ajánlottak neki megoldást? Nálunk egy külföldi újságíró össze van kenve tejjel-vajjal. Nyilván laktózmentessel.
darázs
2022. január 31. 06:56
Kabul új rózsát talált? Ráadásul virágzót? Ha ezt Timi megtudja...nem lennék az Orbán helyében
kòn bandi
2022. január 30. 21:30
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!