Telefonon tárgyalt Olaf Scholz és Hszi Csin-ping

2021. december 21. 17:53

A két félnek „a korábbi irányvonalat” kell követnie a kapcsolatok fejlesztésében – jegyezte meg a kínai vezető.

2021. december 21. 17:53
null

A kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt kedden telefonon Olaf Scholz német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök – jelentette be közleményben a német kancellári hivatal, illetve tudósításában a kínai állami média.

A két vezető megvitatta a német-kínai gazdasági kapcsolatokat, a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok fejlődését, valamint más nemzetközi kérdéseket – közölte a német kormány.    

A telefonbeszélgetés során Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy mindkét országnak „lehetőségként” kell tekintenie a másik fejlődésére. Folytatniuk kell „a felső szinten történő irányítás kiváló hagyományát” – idézte a kínai elnököt az állami média Pekingben. Német sajtókommentárok szerint Hszi ezzel arra a reményére utalt, hogy elődjéhez,

Angela Merkelhez hasonlóan az új kancellár alakítja majd Németország Kína-politikáját, nem pedig az új külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock,

aki máris tett néhány bíráló megjegyzést Kínára. A két félnek „a korábbi irányvonalat” kell követnie a kapcsolatok fejlesztésében – jegyezte meg a kínai vezető. A német-kínai kapcsolatok Európa és Peking viszonyának is a homlokterében állnak – jegyezte meg Hszi, aki szerint a jó kapcsolatok nemcsak a két ország érdekeit szolgálják, de a világ békéjét és stabilitását is.    

Kína és Németország eltökélt a multilaterális politika iránt – mondta Hszi. Mindkét országnak „el kell utasítania a dominancia minden formáját és a hidegháborús mentalitást” – jelentette ki a kínai vezető, amivel az elemzők szerint az Egyesült Államok Pekinggel szembeni, kritikus politikájára utalt.

(MTI)

Fotó: LIU Weibing / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. december 22. 23:13
lénuskának még nem esett le, hogy már nem csak egy hablatybajnok ződ aktivista, kukaccal a seggében, akire mindenki lemosolyogva ráhagy mindent, mert biztos benne, hogy nem lesz épeszű német ember, aki rászavaz. --- Most már ebből is látható, hogy még több elmeháborodott német van, mint amennyitől tartottunk.
nanemáne
2021. december 21. 21:12
Akkor most Szabó Tímea szerint Olaf Scholz ki akarja vezetni Németországot az EU-ból.
kovsa
2021. december 21. 19:54
Nem tudom, de mintha Scholz-tól egyetlen gondolatot, egyetlen mondatot, de még csak egyetlen szót sem idézne a cikk. Lehet, hogy ő nem igazán büszke a kapcsolatfelvételre? Vagy a tényen kívül, semmit sem közöltek a sajtóval?
briganti
2021. december 21. 19:24
Szólni kéne a vörös koboldnak, hogy a faszi nem véletlen néz ki úgy, mintha lőrésen nézne ki....ide kevés lesz a kamu szocdemződ faszduma. Ez komoly ember. Furi, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!