Jelenleg 122 ezer katonát állomásoztat Oroszország a határ közelében Ukrajna szerint

2021. december 22. 20:13

A számot Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára ismertette szerdai sajtótájékoztatóján.

2021. december 22. 20:13
null

„Ami a csapatok számát illeti... Ma azt látjuk, hogy Oroszországban határunktól 200 kilométeres távolságon belül 122 ezer, és 400 kilométeres sugarú körben 143 ezer 500 katona tartózkodik” – válaszolta az RNBO vezetője arra a kérdésre, hogy növekszik-e az orosz katonák létszáma Ukrajna határainál.    

Danyilov megismételte, hogy 2014 óta soha nem volt nyugodt a helyzet Ukrajna határai közelében,

de az elnök és az ország legfelsőbb katonai vezetése „kézben tartja a helyzetet”, és felkészülnek a helyzet esetleges súlyosbodására.    

Ukrajna dransztikusan növeli védelmi képességeit

Emlékeztetett arra is, hogy 2022. január 1-jével életbe lép „a nemzeti ellenállás alapjairól” szóló törvény, amely – szavai szerint – tovább erősíti az ország védelmi képességét. „A területi védelem, ha kell, mindenképpen visszaveri az agresszort. A puskaport szárazon kell tartani, célszerű nem használni, de ha kell, minden állampolgár tudja, mit kell tennie” – hangoztatta Olekszij Danyilov.    

A nemzeti ellenállásról szóló, Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett törvényt júliusban fogadta el a parlament.

A jogszabály lényegében arról szól, miként kell felkészíteni a polgári lakosságot Ukrajnában az állampolgári feladatai teljesítésére háború esetén. Ennek része a területi védelem, vagyis az állampolgárok bevonása a harcok sújtotta területeken a védekezésbe.    

November elején az ukrán védelmi minisztérium saját hírszerzési adatokra hivatkozva még azt közölte, hogy akkor mintegy 90 ezer orosz katona állomásozott az ukrán határ közelében, továbbá a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken. A tárca novemberi közleményében kitért arra, hogy

az ideiglenesen megszállt donyecki és luhanszki területeken az orosz megszálló erők két hadtestet telepítettek.

Hozzáfűzte: Oroszország időnként katonai egységeket dob át ukrán területre, csapatokat von az ukrán államhatár közelébe annak érdekében, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban és politikai nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra.

(MTI)

Fotó: Anatolii STEPANOV / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2021. december 22. 23:21
2014-ben az USA titkosszolgálatai és George Soros Open Society-ének álcivil leánycégei szervezték az ukrajnai neonáci puccsot. Az ukrán neonácik elől egy szakszervezeti székházba menekülő oroszokra rágyújtották a székházat, ezután lázadtak fel a Dombaszi, Luhanszki oroszok. Érdemes megnézni az alábbi két videót: https://youtu.be/xmraazAPx-A https://youtu.be/aeR3u4yaHRk Az első világháború óta az USA hadserege folyamatosan keveri a ...t a világ valamelyik részén, az oroszok ehhez képest jófiúk.
kiss.istvan770
2021. december 22. 22:56
Hiányolom az orosz hadsereg támaszpontjait Mexikóban, Kubában és Kanadában!
nempolitizálok
2021. december 22. 21:49
Amikor az oroszok ideérnek, megmutatom merre van Brüsszel és azokat is akik kinyalták a feneküket. Meglepi lesz, hogy sokakat még 89 előttről ismertek, amikor még az ő seggüket nyalták.
Nehidd El
2021. december 22. 21:49
"A területi védelem, ha kell, mindenképpen visszaveri az agresszort. A puskaport szárazon kell tartani, célszerű nem használni, de ha kell, minden állampolgár tudja, mit kell tennie." Van itt önbizalom. Egy teljes napig ellenállnának. Talán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!