Itt jön az új, balos német kormány

2021. november 24. 19:11

Zöld külügy és szuper-klímaminisztérium, liberális pénzügyek, szocdem kancellár: megszületett az új német kormány programja, és egy igen szaftos miniszterlista is napvilágot látott. Összeszedtük, ki kicsoda lehet az új idők Németországában!

2021. november 24. 19:11
null
Greczula Levente László

Nyitófotón, balról: Baerbock, Habeck (Zöldek), Scholz (SPD), Lindner (FDP) és csapatuk (via Christian Lindner Fb)

 

Szerda délután jelentette be közös kormányprogramját a Németországot a következő négy évben kormányozni szándékozó, Olaf Scholz kancellár (Scholz-portrénk itt olvasható) szociáldemokratáiból (SPD), Annalena Baerbock és Robert Habeck Zöldjeiből, illetve Christian Lindner liberális szabad demokratáiból (FDP) álló „lámpa-koalíció”.

A kormány pontos személyi összetételét még nem tették közzé, azt ugyanakkor igen, hogy melyik párt melyik minisztériumokra teheti rá a kezét. A sajtóban napok óta keringő, nem hivatalos miniszterlista épp ugyanezt a megoszlást tartalmazza, és az eddigi személyügyi fejlemények rendre visszaigazolták a lista tartalmát, így érdemes nekünk is vetni rá egy pillantást.

Ezt tervezi az új német kormány

A ma bejelentett kormányprogram kompromisszumok sorozatát tartalmazza, a három koalíciós partner közül igazán senki nem tudta teljes mértékben keresztülvinni akaratát. 

Az SPD sikerei:

  • emelkednek az ápolói fizetések a kórházakban és idősotthonokban,
  • 2022-ben egyszeri korrekcióval óránként 12 euróra emelkedik a minimálbér,
  • nem nő a nyugdíjkorhatár, és 48 százaléknál rögzítik a nyugdíjszámítási alap átlagbérhez viszonyított arányát,
  • a szénerőműveket csak 2038-ban kell bezárni, a Zöldek által követelt 2030-as céldátumot csak „ideális esetben” tartják,
  • a belső égésű motorral szerelt járműveket nem kell 2030-ban kivezetni a piacról, mint azt a Zöldek akarták, elég 2035-ben,
  • csökken a lakossági áramár, mert a megújuló energiák kiépítését már nem ebből fizeti a költségvetés, emellett a magas gázár miatt egyszeri gázártámogatást kap a lakosság,
  • 2029-ig marad és agresszívabb is lesz a lakbérplafon, amely a legsúlyosabban lakáshiányos területeken három év alatt 11 százalékban határozza meg a lakbéremelés maximális mértékét (eddig ez 15 százalék volt),
  • az újonnan építendő évi négyszázezer lakás negyede kötelezően szociális bérlakás lesz.

A Zöldek kibrusztolták maguknak, hogy

  • minden jövőbeli törvényjavaslatnak „klímaellenőrzésen” kell átmennie,
  • azaz meg kell vizsgálni, megfelel-e a kormány által vállalt klímacéloknak,
  • lesz egy óriási klímaminisztérium, azonban nem lesz digitalizációért felelős minisztérium, mint azt az FDP szerette volna,
  • kötelező lesz az új építésű lakásokra napelemet szerelni, ha azokat ingatlancégek építik,
  • minden tartomány köteles lesz területének két százalékán szélerőműveket építeni,
  • 16 évre csökken a választói korhatár, hogy a fiatal klímaaktivisták is szavazhassanak.

Az FDP pedig annak örülhet, hogy

  • minden jövőbeli törvényjavaslatnak „digitalizációs ellenőrzésen” is át kell esnie, hogy kiderüljön, szolgálja-e a digitalizációs célokat,
  • nem növekszik a jövedelemadó, az ÁFA és a vállalati adó sem,
  • nem lesz továbbra sem sebességhatár a német autópályákon,
  • a nyugdíjalap egy részét tőzsdén fekteti majd be az állam,
  • 2023-tól ismét hatályba lép az államadósságot korlátozó mechanizmus, az „adósságfék”,
  • a GDP 3,5 százalékában rögzítik a kutatás-fejlesztésre fordítandó összeget,
  • nagyszabású oktatásdigitalizációs program indul.

Alább hozzuk a legnagyobb neveket, akik mindezt meg is valósíthatják majd – már persze, ha a történelem első német hármaskoalíciója egyben marad majd egyáltalán.

***

A filozófus gazdasági miniszter: Robert Habeck

A létrejövő szuper-klímaminisztérium élére társelnöküket, Robert Habecket küldik a Zöldek a kiszivárgott lista szerint. Habeck egyúttal alkancellár is lesz majd Christian Lindnerrel, a szabad demokraták (FDP) vezérével, aki a pénzügyminisztériumot vezeti majd. Ez lesz az első alkalom a szövetségi köztársaság történetében, hogy

A német alaptörvény szerint a kancellár egyébként csak egy minisztert jelölhet ki helyettesének.

Habeck jelölése egyáltalán nem meglepő erre a pozícióra. A tárcája a gazdasági és klímavédelmi ügyek mellett az energiafordulatért (ti. a fosszilis energiahordozók és az atomenergia felhasználásával való felhagyás és a megújulókra való átállás) is felelős lesz. Ez a minisztérium lesz az egyik legbefolyásosabb a következő négy év Németországában.

Arról persze lehet vitatkozni, hogy Robert Habeck alkalmas-e ennek a minisztériumnak a vezetésére. Az ötvenkét éves, végzettségét tekintve filozófus Habeck eddig egy alkalommal viselt választott tisztséget, amikor Schleswig-Holstein környezetvédelmi, mezőgazdasági, halászati és energiaügyi minisztere volt. Ez egyébként kifejezetten erős pedigrének számít az új kormányban, ahol a legtöbb tárcavezető még sosem volt kormányon.

Robert Habeckről 2019-ben írtunk részletes portrécikket, ami a linkre kattintva olvasható.

Reszkess, Európa: Annalena Baerbock külügyminiszter lesz

Sokan kaphattak a szívükhöz, miután kiderült, hogy a következő négy évben az emberjogi és szankciós diplomácia egyik leghangosabb pártolója, a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock lesz a német külügyminiszter (Baerbockról készült portrécikkünket itt olvashatják!). Oskar Lafontaine, a baloldali Linke legendás alapítója szerint ez egyenesen „katasztrófa”, és azután, hogy Baerbock egyik botrányból a másikba keveredve szinte egy személyben építette le potenciális választási győztesből messze lemaradó harmadikká a Zöldeket.

Baerbockról a teljesség igénye nélkül a következők derültek ki az elmúlt másfél évben: erősen szépítve számolt be hivatalos önéletrajzában a végzettségéről és a munkatapasztalatáról (egy EP-képviselő irodavezetőjeként állította be magát, miközben csak a honlapját szerkesztgette otthonról), ösztöndíjat vett fel egy doktorira, amit aztán nem fejezett be, nemrég megjelent könyvében plagizált, majd lebukása után a patriarchátusra, ellenséges bloggerekre, propagandaháborúra és az orosz titkosszolgálatokra mutogatott, emellett számos mellékes jövedelmét későn jelezte a Bundestag felé.

Annalena Baerbock a kampányban keményebb fellépést ígért Oroszországgal és Kínával szemben – ez a gyakorlatban kihatással lehet például az Északi Áramlat 2 sorsára, illetve újabb nagy oroszellenes szankciós csomagokat vetít előre, emberjogi mutatóujj-lóbálással fűszerezve.

Baráti jobbra, kompromisszumkészségre jó eséllyel Kelet- és Dél-Európa sem számíthat.

Itt az első woke-ügyi minisztérium?

A koalíciós pártok délutáni sajtótájékoztatóján biztosan csak az derült ki, hogy a családügyi minisztérium a Zöldeké lesz, a miniszter személye azonban hivatalosan még nem fix. Ebben a kérdésben rendkívül érdekesek viszont a tegnapelőtt kiszivárgott lista értesülései: az ugyanis nem egy egyszerű családügyi minisztériumról beszél, hanem egy család-, nyugdíjas-, nő- és ifjúságügyi, integrációs és egyenlőségi minisztériumról. Ezt a portfóliót, amely az abortusztól az LMBTQ-ügyeken át a migránsok integrációs követelményein keresztül a nőjogi követelésekig minden kulturálisan érzékeny témát felölel, hazánk Emberi Erőforrások Minisztériuma is megirigyelhetné, s nem hibázunk nagyot, ha hivatalos nevéből eredő rövidítése, a BMMFSFJIG (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen, Jugend, Integration und Gleichstellung) helyett inkább woke-minisztériumnak nevezzük. 

A poszt várományosa sajtóértesülések szerint Katrin Göring-Eckardt,

a Zöldek volt társelnöke és regnáló frakcióvezetője lehet. A tapasztalt, türingiai származású politikust pártja az elmúlt években is előszeretettel küldte vitába a kultúrharc bármely témájában, s az elmúlt négy évben sikerült regenerálnia imázsát is, amelynek nagyon megártott a 2017-es választáson elért, várakozásokon aluli zöld eredmény, majd a CDU-FDP-Grüne-koalíció, azaz a Jamaica-koalíció többhónapnyi szenvedés után bekövetkező kudarca.

A szász káoszminiszter Berlinben 

Jens Spahn helyére egy igazi veterán érkezhet majd az egészségügyi minisztérium élére. A szociáldemokrata Petra Köpping, aki politikai karrierjét 1986-ban a keletnémet állampárt színeiben kezdte, a szász szociális minisztérium éléről válthat Berlinbe. Köpping eddig még nem politizált szövetségi szinten, csupán 2019-ben próbálta meg – sikertelenül – megszerezni az SPD elnöki címét.

A szociáldemokrata politikus alighanem nagyon várja már, hogy felálljon az új német kormány, ugyanis

Szászországot eddig az összes járványhullám rosszul érintette, jelenleg is itt az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet egész Németországban. A Köpping-féle szociális minisztérium biztosan nem teszi ki az ablakba, hogy ebben a tartományban az egyik legalacsonyabb az átoltottság az egész országban, mint ahogy arra sem lehetnek büszkék, hogy idén zsinórban már másodjára maradnak majd el a népszerű karácsonyi vásárok Szászország-szerte a rossz járványügyi adatok miatt. Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha tartományi szinten nem volt képes megbirkózni feladatával Petra Köpping, akkor hogyan muzsikálhat majd Berlinben – a szövetségi fővárosban remélhetőleg sikerül majd kiköszörülnie ezt a csorbát.

Érdemes egy pár szót ejteni Köpping államtitkárairól is. A jövendőbeli miniszter mellé egy igazi szupersztárt is osztanak majd Karl Lauterbach személyében, aki az elmúlt években olyan otthonosan rendezkedett be a németek tévéképernyőire, mint Merkely Béla a mieinkre. Lauterbach a CDU-ban kezdte a pályafutását, majd a szocdemekhez igazolt, ahol elsősorban egészségügyi témákban szerzett magának hírnevet. A végzettségét tekintve orvos és egészségügyi közgazdász Karl Lauterbach nevét a covid-19-járvány kapcsán ismerhette meg a szélesebb nyilvánosság, hiszen számtalan talk-show-ban vendégeskedett szakértőként, és az újságok is szívesen kérték ki a véleményét. Lauterbach két éve az SPD-elnökség elhódításával is próbálkozott, de nem járt sikerrel – ebben legalábbis hasonlítanak egymásra Köppinggel.

Christian Lindner: a helyén

Nem született komolyabb meglepetés a pénzügyi tárca elosztásánál, amit minden valószínűség szerint a szabad demokraták első embere, Christian Lindner fog behúzni. Ez lesz az első alkalom, hogy Lindner miniszteri tisztséget visel majd.

A negyvenkét éves Lindner a választási kampányban még azt mondta, hogy nem szeretne a szociáldemokratákkal kormányozni, aztán mégis egy hajóban kötött ki velük. Ez elsősorban az SPD-nek és a Zöldeknek jelenthet kellemetlenséget.

emellett támogatja a bürokrácia és a különböző szociális juttatások leépítését és az adók csökkentését is. A másik két baloldali kormánypárt elképzeléseivel ezek az attitűdök nem mindig egyeztethetők össze, így aligha lesz konfliktusmentes a felálló jelzőlámpa-koalíció következő négy éve.

Az első komolyabb nézeteltérések valószínűleg nem is annyira a pénzügyekhez, hanem a koronavírus-járvány kezeléséhez kapcsolódnak majd. Míg az SPD és a Zöldek hajlamosak mind szigorúbb és szigorúbb intézkedéseket hozni, az FDP éppen azzal tett szert a korábbinál nagyobb népszerűségre az idei választáson, hogy folyamatosan kritizálta a fertőzésszámok csökkentésére irányuló, a németek alapvető szabadságait korlátozó új szabályokat. Most, amikor az oltatlanok országszerte már csak negatív teszttel szállhatnak fel a buszokra, metrókra és vonatokra, elkerülhetetlennek tűnnek a nagyobb összeütközések a kormánypártok között.

Futottak még

A fent nevezett minisztériumok mellett az SPD-é lehet még az újonnan felálló építés-, lakás- és városfejlesztésügyi minisztérium, amire a sajtóhírek szerint Svenja Schulze regnáló környezetvédelmi miniszter az esélyes. Emellett az övék lesz a belügyi tárca, Horst Seehofert a pletykák szerint Christine Lambrecht igazságügy-miniszter válthatja, munkaügyi miniszterként posztján maradhat Hubertus Heil, és a szociáldemokraták adhatnak honvédelmi, valamint fejlesztési minisztert is.

Zöld vezetés alá kerülhet majd a környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi, illetve mezőgazdasági tárca

(Steffi Lemke szász-anhalti képviselő, volt Zöldek-főtitkár neve forog a sajtóban), de az a pletyka, miszerint Anton Hofreiter volt frakcióvezető, a Zöldek fundamentalista hippiszárnyának emblematikus alakja közlekedési miniszter lehetne, minden bizonnyal hamis. A közlekedési tárcát ugyanis, amihez a jövőben a digitalizáció is tartozni fog, a szabad demokraták kapják, egyetemben az oktatási minisztériummal (Bettina Stark-Watzinger hesseni FDP-vezér az esélyes), illetve az igazságügyi tárcával (Volker Wissing FDP-főtitkárról szólnak a pletykák).

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. november 26. 08:53
Nos emberek a fasiszták azok fasiszták maradnak tíz év múlva húsz év múlva is és arról a mindennapi álmukról hogy Európát birtokba vegyék nem mondanak le így vagy úgy mindent elkövetnek ennek érdekében. Röhejes hogy, ezek az igazság, jogállamiság nevében vegzálják egész Európát!!!
llnnhegyi
2021. november 25. 17:36
Lesz-e tekintélye az új német kormánynak? Tavaszra átalakítják?
savrena
2021. november 25. 15:58
"a belső égésű motorral szerelt járműveket nem kell 2030-ban kivezetni a piacról, mint azt a Zöldek akarták, elég 2035-ben" Akkor a most nyolc éves dizel terepjárómat megtartom még két-három évig, aztán veszek egy új, három tonnás dizel terepjárót. Merthogy innen a Balatonra semelyik elektroautó el nem húzza a lakókocsimat egy húzásra, az biztos.
rókabácsi
2021. november 25. 12:13
meglátjuk a zöld hogyan megy át vörösbe! és ha megjő nekik a neóbolsevik világ! mire mennek vele!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!