Kína és Oroszország együtt lobbizik Észak-Koreáért az ENSZ-ben

2021. november 02. 07:14

Elmondásuk szerint „a polgári lakosság megélhetésének jobbítása” érdekében teszik.

2021. november 02. 07:14
null

Kína és Oroszország el akarja érni az ENSZ Biztonsági Tanácsában bizonyos észak-koreai áruk exportjának tilalmára vonatkozó szankciók feloldását „a polgári lakosság megélhetésének jobbítása” érdekében.

Az ENSZ BT 2006 óta tart fenn büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben nukleáris és ballisztikusrakéta-programjai miatt.

Kína és Oroszország már 2019-ben kidolgozott egy határozattervezetet, amely feloldaná a tengerhalászati és textiláruk, valamint szobrok exportjára vonatkozó tilalmat. Ezt akarják most átdolgozva újra benyújtani, de hozzávennék, hogy ne legyen felső korlátja a finomított petróleum észak-koreai importjának, hogy észak-koreai munkások dolgozhassanak külföldön, és hogy ne sújtsa szankció a két Korea közötti vasúti és közúti együttműködést.

Több meg nem nevezett ENSZ-diplomata azonban azt mondta a Reuters hírügynökség szerint, hogy a határozattervezetnek csekély a támogatottsága a 15 országból álló BT-ben. A megszavazásához legalább kilenc támogató szavazat kell, és az Oroszországon, Kínán felüli három állandó tag – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország – nem vétózhatja meg.

(MTI)

Nyitókép: Tokió, 2021. október 19.
Észak-koreai rakétakísérletről szóló tévétudósítást néz egy tokiói járókelő 2021. október 19-én. A dél-koreai és a japán hadsereg közlése szerint Észak-Korea ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé, folytatva a közelmúltban végrehajtott fegyverkísérletek sorozatát.
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. november 02. 10:37
A komcsi haverjukért.
nick89
2021. november 02. 09:54
Ha az oroszok és a kínaiak a Pufi mellé állnak, akkor a mi pufink is odaáll.
Karvaly
2021. november 02. 09:35
Részemről még segélyezném is az Észak-Koreaiakat, ha felszámolnák az atomfegyver-programjukat.
Csigorin
2021. november 02. 08:00
Korea a legjobb pelda hogy miert nem mukodnek a szankciok. akkor se adjak fel a fuggetlenseguket ha ehenhalasztjak oket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!