Az eddigi legrégebbi csonteszközt találhatták meg Kínában

2021. november 24. 11:39

Az elefántcsontból készült ásó a régészek szerint csaknem százezer éves.

2021. november 24. 11:39
null

A Santung déli részén, Jisuj megyében található ásatási helyszín közel nyolc méter vastag földrétegből áll. Az ásatást végző régészek nyolc kulturális réteget tártak fel, és

több mint ötezer darab kőből, csontból, fogakból és szarvakból készült tárgyra, valamint állati maradványokra bukkantak,

amelyek az akkori emberek életmódjába és eszközkészítési szokásaiba nyújtanak bepillantást. A Hszinhua beszámolója szerint az elefántcsontból készült lelet világszerte ritkaságnak számít, kevés a hasonló példa ugyanis a csaknem százezer évre visszamenő, eszközkészítésére használt tárgyra.

A földréteget, amelyből a lelet előkerült, kétféle kormeghatározási módszerrel is vizsgálták, az egyik alapján 99 ezer, a másik alapján 104 ezer éves kort valószínűsítő eredményt kaptak.

(MTI)

A nyitókép illusztráció: MTI/Kiss Gábor

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amon-Li-Sa
2021. november 24. 16:22
https://www.youtube.com/watch?v=tQHOv70NfPg Ezt valaki lefordíthatná ! Ha már kínai ásatásról van szó.
Lajos D
2021. november 24. 15:21
Bakker, és én mennyit kerestem! Féltem, hogy nem lesz meg. Olyan nagy gonddal faragtam, kár lett volna érte.
bölcsbagoly
2021. november 24. 14:55
Mivel az ember elődjei is mindenevők voltak, ergo állatokat, többek közt gerinceseket is elejtettek, s feltehetően már a kezdetektől felismerték, hogy a hegyes/éles csontok sok mindenre felhasználhatóak, ahogy pl. a kagylóhéjak is. A 2-3 millió éves Homo léthez viszonyítva a 100.000 év igen késői, s bár a legrégebbi csonteszközöket még nem találták meg - s valószínüleg már nem is igen fogják, még ha meg is vannak valahol - de az egykori létezésüket nehéz lenne vitatni.
bispora
2021. november 24. 13:55
És akkor a legeslegeslegrégebbi csonteszközök, amik római ásatásokból kerültek elő, elefántagyarból készítették őket valakik úgy 400 ezer éve... https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0256090
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!