Kínára tekintettel alkalmaz öncenzúrát a Disney

2021. november 29. 17:50

A Disney úgy döntött, hogy a kommunista államra tekintettel kiveszi a hongkongi internetes streaming-kínálatából a Simpson család azon részét, amelyben a poénok Kínára fókuszálnak.

2021. november 29. 17:50
null

Lyukra futnak azok, akik hongkongban a Disney+ nevű videós streaming-szolgáltató kínálatában a Simpson család azon részét keresik, amelyben Homer Simpson és családja Pekingbe látogat. A 16. évad 12., Kínai kaland című részében a történet egy pontján a család a Tienanmen téri vérengzés helyszínére is ellátogat, ahol a család egy táblára lesz figyelmes, rajta a következő felirattal:

Pekingi utazásuk során Homerék az egykori diktátor, Mao Ce-tung mumifikált maradványaiba is belebotlanak. Ez csak két példa azok közül a gegek közül, amelyek potenciálisan sérthetik a jelenlegi kommunista vezetést ízlését; legalábbis olyanok, amelyekkel kapcsolatban a Disney úgy véli, nem érdemes dollármilliárdokat kockáztatni. A hongkongi néző így ha befejezte a 16. évad 11. részét, a 13. résszel folytathatja tovább.

Hongkongban nemrégiben szigorították a városállam szabályozását a szólásszabadságra vonatkozóan. Az elmúlt hónapban a jogalkotó betiltotta azokat a filmeket, amelyek Kína nemzetbiztonsági érdekeivel ellentétesek. Aki ezt a tilalmat megszegi, legalább három év szabadságvesztéssel és 130 ezer dolláros bírsággal számolhat.

A progresszív kultúrharc egyik zászlóshajójának tartott Disney szokatlan lépése a média fősodrába tartozó orgánumok figyelmét sem kerülte el.

A hiányzó epizód tovább fokozza az aggályokat azzal kapcsolatban, hogy az anyaország [Kína]-stílusú cenzúra a nemzetközi üzleti életben is normává válik, magával rántva a világra szóló elérésű streaming-óriásokat és a többi jelentős tech céget

– áll a The Guardian összeállításában.

Nem ez az első eset,

hogy a Disney eltérő erkölcsi zsinórmértéket alkalmaz Nyugaton és Keleten. Még 2015-ben történt, hogy míg a nyugati mozikban a Star Wars VII. epizódjának (Az ébredő Erő) moziplakátján a fekete bőrű karakter a főszereplőkkel egy sorban, jól láthatóan került feltüntetésre, a kínai mozipiacra szánt plakátokon Finn képmása már sokkal kisebb; mi több, a karakter mintha eltűnne a képen a lézernyalábok közepette.

A CNN ekkor rasszista filmposzterről írt, a Disney szóvivője pedig nem kommentálta a történteket.

1989. június 3-án a Kínai Néphadsereg lerohanta a pekingi Tienanmen téren összegyűlt tüntetőket. A katonai beavatkozást a történészek tömegmészárlásként tartják számon.

Kép: Yi ming / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 01. 08:45
Így működik minden sikeres cég. Egy cég nem tesz semmi olyant, ami a profitot veszélyeztethetné. A politika nem érdekeli, igyekszik megfelelni a különböző országok különböző politikai elvárásainak éppen azért, hogy a profitot semmi se veszélyeztesse. A részvényeseknek nem elvek kellenesek, sem nem elvek betartása, hanem osztalék és részvényárfolyamemelkedés. Annak pedig a politikai hatalom nagyon be tudhat tenni, ha nagyon akar.
123321
2021. december 01. 07:34
végre valaki csicskáztatja ezeket a retkes buzikat...
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. november 30. 12:17
Na hát igen, a földön fekvő nyugatiakba meg a normalitásba könnyű belerúgni, de ha Kínába próbálnak akkor esetleg nem lesz lábuk utána.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 30. 09:40
Papírkutyák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!