Katonai térképen nem szereplő víz alatti hegynek ütközött egy tengeralattjáró

2021. november 02. 08:39

A nukleáris meghajtású tengeralattjáró megrongálódott és több tengerész könnyebben megsérült.

2021. november 02. 08:39
null

Víz alatti hegynek ütközött október elején a Dél-kínai-tengeren a Connecticut amerikai tengeralattjáró – állapította meg az amerikai haditengerészet két védelmi tisztségviselő hétfői közlése szerint. Az illetők hozzátették: az ügyben később lesz hivatalos tájékoztatás.

Többen megsérültek

Az eset után a haditengerészet azt közölte, hogy a nukleáris meghajtású tengeralattjáró járőrözés közben nekiütközött egy azonosítatlan tárgynak. A balesetben a jármű megrongálódott és több tengerész könnyebben megsérült, de halálos áldozat nem volt. A Connecticut egy nemzetközi hadgyakorlaton vett részt.

Kína, amely a tenger csaknem egészét magának követeli, és számos katonai bázist hozott létre az ott található kis szigeteken, jelezte akkor: mélységesen aggasztják a történtek. A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők hozzátették most, hogy a tenger alatti hegy nem szerepelt a haditengerészet térképén.

Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen járőröznek a térségbeli nemzetközi vizeken, kihasználva a hajózás szabadságához fűződő jogukat. Kína nemtetszéssel figyeli ezeket az eseményeket.

(MTI)

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2021. november 10. 04:22
Test results for steel used in US Navy subs falsified for decades Az amerikai haditengerészet tengeralattjáróiban használt acél vizsgálati eredményeit évtizedek óta hamisították. Az amerikai haditengerészet tengeralattjáróiban használt acélt előállító washingtoni állam öntöde egykori vezetője elismerte, hogy több mint három évtizeden át hamisította, és javította a fém szilárdsági és szívóssági tesztjeit. A 67 éves Elaine Marie Thomas bűnösnek vallotta magát a csalásban hétfőn a tacomai bíróságon. Thomas volt a kohászat igazgatója egy városi öntödében, amely a haditengerészet Electric Boat és a Newport News Shipbuilding alvállalkozói által használt acélöntvényeket szállított tengeralattjáró hajótestek gyártásához. Az igazságügyi minisztérium szerint a teszteknek azt kellett bizonyítaniuk, hogy az acél kibírja-e az ütközést vagy bizonyos "háborús forgatókönyveket". Bár nem volt információ arról, hogy valamelyik tengeralattjáró törzse meghibásodott-e, a hatóságok szerint a haditengerészetnek többletköltségei és karbantartási kiadásai voltak a hajók tengeri alkalmasságának biztosítása érdekében. Bár a kormány nem árulta el, mely tengeralattjárókat érintette, a vállalkozók körülbelül két évtizede közösen építettek Virginia osztályú tengeralattjárókat. Thomas ügyvédje a bírósághoz intézett nyilatkozatában megjegyezte, hogy a "kormányzati tesztek nem utalnak arra, hogy bármely tengeralattjáró szerkezeti integritása valóban veszélybe került volna".
Ulaszlo
2021. november 03. 09:16
Kit érdekel. Minek mentek oda.
garabonciás
2021. november 02. 11:39
Minek mentek oda.
Akitlosz
2021. november 02. 10:57
Helyes. Pusztuljon onnan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!