Orban vs. Citu: kiélezett harc a román kormánypárt tisztújításán

2021. szeptember 25. 16:03

Klaus Iohannis román államfő egységének megőrzésére intette és a jobboldali kormányzás folytatására bíztatta szombaton a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) a párt tisztújító kongresszusán elmondott beszédében.

2021. szeptember 25. 16:03
null

A bukaresti Romexpo kiállítási központban rendezett kongresszuson a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök és Florin Citu miniszterelnök pályázik a PNL elnöki tisztségére. A romániai közéletet négy hónapja uraló, a pártot élesen megosztó hatalmi harc személyeskedő hangvételét Iohannis is kifogásolta, és arra figyelmeztette volt pártját, amelynek éléről 2014-ben államfővé választották, hogy a politikusok közti vagdalkozás aláássa a párt hitelét.    

Iohannis szerint a PNL-nek be kell bizonyítania, hogy Románia legfontosabb pártja, nemcsak történelmi múltja miatt, hanem azért is, mert

Úgy vélte: Romániában a liberálisoknak kell a modernizálás és építkezés iránymutatóinak lenniük. Felidézte: 2020-ban négy év stabilitást ígértek a választóknak, ezért a PNL-nek be kell bizonyítania érettségét, kötelessége meghallgatni választóit és energiáit az ország valós gondjainak megoldására, a strukturális reformok megvalósítására kell fordítania.    

Az elnök érett és felelősségteljes magatartásra szólította fel a koalíciós pártokat, burkoltan bírálva a – „partnereivel nyilvános szócsatákat folytató, az első kudarcnál meghátráló” – kormányból kilépett USR PLUS szövetséget. Leszögezte: a kormánynak folytatnia kell munkáját, szerinte ugyanis nincs semmi reális ok a miniszterelnök leváltására vagy lemondására. Iohannis szerint nemcsak a PNL-nek kell kormányon maradnia, szerinte „lehetőség van arra, hogy Romániának a következő évtizedben jobboldali kormánya legyen”. Azt ígérte, a PNL számíthat rá annak a programnak a végrehajtásában, amire a választóktól felhatalmazást kaptak.    

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében szintén a személyes sérelmek meghaladására, és a koalíciós együttműködés helyreállítására bíztatta európai néppárti testvérpártját. Megállapította: a koalíciós kormányzáshoz türelemre, megértésre és kompromisszumokra van szükség, mert a politikának nem a politikusokról, hanem a választókról kell szólnia.    

Az RMDSZ elnöke rámutatott: Románia problémái nem érnek véget a PNL-kongresszussal.

A családok több mint egy harmada bevételeinek felét fogja télen energiaszámlákra költeni, az egészségügyi rendszer sürgős segítségre szorul a koronavírus-járvány miatt, 1967 óta harmadára, 1990 óta csaknem felére csökkent a születések száma, az ország több mint négymillió születte immár külföldön él. Kelemen Hunor a családtámogatási rendszer gyökeres átalakítását és az oktatási rendszer reformját nevezte a bukaresti kormány legfontosabb feladatainak, arra figyelmeztetve partnereit, hogy valójában nem egymással, hanem az idővel versenyeznek.    

A jelenlegi jobbközép PNL 2014-ben jött létre a korábban az európai liberális pártcsaládhoz (az akkori ALDE-hoz) tartozó, Klaus Iohannis vezette történelmi PNL és a Traian Basescu akkori jobboldali elnököt támogató, az Európai Néppárthoz tartozó Demokrata Liberális Párt (PDL) összeolvadása következtében. A liberális-konzervatív pártfúzió révén alakult új párt a közel 150 éves múltra visszatekintő Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevét és a PDL néppárti tagságát vitte tovább.    

A 2020 decemberében rendezett választásokon a PNL a parlamenti helyek 29 százalékát szerezte meg és az utóbbi években alakult rendszerkritikus USR-PLUS szövetséggel, valamint RMDSZ-szel közösen alakított kormányt. A PNL tisztújító kongresszusát a szeptember elején kirobbant kormányválság közepette rendezik meg, miután a miniszterelnökkel éles konfliktusba került USR-PLUS kilépett a kormányból és bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a Citu-kabinet ellen. A PNL ötezer kongresszusi küldötte szombat délután választja meg a párt következő elnökét.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!