Afganisztánban a tálibok elfoglalták az első tartományi székhelyet

2021. augusztus 06. 20:28

Elfoglalták pénteken az afganisztáni Nimrúz tartomány székhelyét a kormány ellen fegyveres felkelést folytató, radikális iszlamista tálibok – közölte a helyi rendőrség.

2021. augusztus 06. 20:28
null

Zarándzs az első tartományi székhely, amelyet a tálibok elfoglaltak azóta, hogy fokozták támadásaikat a külföldi erők kivonásával párhuzamosan. Ruh Gul Hairzad tartományi kormányzóhelyettes elmondta, hogy a tálibok kevés ellenállással találkoztak a biztonsági erők részéről, sokan már az elmúlt napokban elhagyták állásaikat.

A nimrúzi rendőrségnek egy biztonsági okokból neve elhallgatását kérő szóvivője korábban a Reuters hírügynökséggel közölte:

a tálibok azért tudták bevenni a várost, mert nem érkezett erősítés a kormánytól.

A dpa német hírügynökség emlékeztet: a radikális iszlamisták legutóbb 2016 őszén tudtak tartományi székhelyet elfoglalni. Akkor Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét vonták ellenőrzésük alá, igaz, rövid időre.

Zarándzs viszonylag kis város, de ez a drogkereskedelem központja

Valamivel több mint 63 ezer lakosával a 37 milliós Afganisztánban kifejezetten kis városnak tűnik, ám mivel az Iránnal közös határ mentén fekszik, fontos kereskedelmi központnak számít, illetve kábítószercsempész-hálózatoknak is központul szolgál.

A tálibok pénteken lezárták a Pakisztánnal közös határnál található, kulcsfontosságú Szpin Bóldak határátkelőt,

közölve, hogy senkit sem engednek át addig, amíg Iszlámábád fel nem hagy a szigorú vízumellenőrzéssel az afgán állampolgárok esetében. A radikális iszlamisták a múlt hónapban foglalták el a határátkelőt az afgán biztonsági erőktől. Pakisztán először lezárta az átkelőt a saját részén, de később újranyitotta. Amióta azonban a tálibok elfoglalták Szpin Bóldakot, a pakisztáni határőrök szigorúan ellenőrzik a vízumot, ami korábban nem kifejezetten volt jellemző. Az iszlamisták pénteken egy közleményben felszólították Pakisztánt, hogy törölje el a vízumkötelezettséget az afgán állampolgárok esetében. Szpin Bóldak a tengerhez kivezető fő kereskedelmi útvonal Afganisztán számára.

A határ másik oldalán, a délnyugat-pakisztáni Csamanban szolgálatot teljesítő határőrök a Reutersnek elmondták, hogy a tálibok akadályokat helyeztek ki az átkelő mentén. Pakisztán válaszul szintén lezárta a saját részét.

Gyorsan veszik át az ország feletti irányítást a tálibok

Az afgán hadsereg szintén pénteken beszámolt arról, hogy a tálib mozgalom és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet legalább 94 tagja vesztette életét az ellentámadás során, amelyet a dél-afganisztáni Hilmend tartomány székhelye, Laskargáh elleni ostromra válaszul indítottak.

A lázadók kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban.

A tálibok ezenkívül fokozták támadásaikat több tartományi székhely környékén, köztük a nyugati Herát és a déli Kandahár tartományban.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Mindeközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

(MTI)

Fotó: FARSHAD USYAN / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. augusztus 07. 10:04
A tálibok már tárgyaltak Moszkvával és Pekinggel, csak az USA akar káoszt.
Ben Jeremiah
2021. augusztus 07. 07:34
Az osztrákok is ráfaragtak. Afganisztán nem fogadja vissza az az afgánjait, és most majd hogy fogja magyarázni, hogy de mégis küldené?
Syr Wullam
2021. augusztus 07. 06:40
Most legalább tényleg lesz miért befogadni őket Németországban és Svédországban.
Sincero
2021. augusztus 07. 06:17
Dehogy foglalták el! Mindig is az övék volt... Ahogy a vicc mondja: Afganisztán 90%-a afgán, 100%-a tálib.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!