A tálibok elfoglalták Afganisztán harmadik legnagyobb városát

2021. augusztus 12. 20:34

Amerikai jelentések szerint a tálibok sorra végzik ki a foglyul ejtett kormánypárti csapatokat.

2021. augusztus 12. 20:34
null

A tálibok afganisztáni kormánycsapatokat végeznek ki, olyanokat, akik korábban megadták magukat – állította az USA – a legutóbbi figyelmeztetésben, miszerint a dzsihadista harcosok szörnyűségeket követtek el az általuk elfoglalt területeken. 

– tweetelte csütörtökön az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége. „Ez mélyen felkavaró és háborús bűnnek minősülhet”

 

 

Eleinte nem volt világos, hogy honnan érkeztek az új jelentések, később egy Faryab tartományban a múlt hónapban készített videón látszott, ahogy a tálib harcosok 22 afgán kommandóst mészárolnak le, miután megadják magukat, köztük egy ismert tábornok fia is az áldozatok között volt. 

Kormányzati alakulatok százai adták meg magukat a táliboknak, miután a harcok májusban fellángoltak az amerikai csapatok kivonásával. Sokan közülük egyetlen lövés nélkül adta meg magát, másokat azonban lemészároltak, megint másokat körtbekerítettek, ezáltal elvágták mindenféle utánpótlástól, melyet Kabulból remélhetnek.

A tálibok alig több mint három hónap alatt elfoglalták az ország mintegy kétharmadát, csak az elmúlt héten tíz város esett a dzsihádisták kezébe, miközben több más város is a megszállás szélén áll.

Az ország számos pontján heves harcok zajlanak, súlyos a helyzet egyebek mellett Kandahár tartományban is, amelynek azonos nevű székvárosa is ostrom alatt áll. Eközben az északnyugati, perzsa kultúrájú Herát tartomány szintén azonos nevű székhelyén a fegyveresek elfoglalták a rendőrkapitányságot, Kunduzban, Sibarganban és Faráhban pedig a repülőteret, tovább nehezítve a kormányzati biztonsági erők utánpótlását.

Csütörtökön a tálibok elfoglalták a stratégiai fontosságú – Kabultól alig 130-150 kilométernyire délre fekvő – Gazni városát, így már tizenegy tartományi székhely került (némelyik csak részben) az ellenőrzésük alá.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint Gazni kormányzója, Daud Lagmáni megállapodott a tálibokkal, hogy átadja nekik a várost, cserében ép bőrrel elmenekülhet. Majd Kabul felé menekülve elfogták és letartóztatták őt a kormányerők, azért, mert feladta a várost.  

Az afgán kormány csütörtökön felajánlotta a hatalom megosztását a táliboknak, cserében az országszerte tomboló erőszak leállításáért. A felkelők azonban ezt határozottan elutasították – jelentette csütörtök este az al-Dzsazíra bennfentes forrásokra hivatkozva. A hírtelevízió információt azonban a kabuli kormányzat nem erősítette meg.  

A Reuters brit hírügynökség szerint Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője kijelentette: „nem tud a kormányzat ajánlatról”, de – mint fogalmazott – „semmilyen hasonló ajánlatot nem fogadunk el, nem akarunk a kabuli kormányzat partnerei lenni egyetlen napig sem”.  

Közben a Kabul felé vezető utak megteltek, sokan menekülnek a harcok elől, a tömegbe egyes jelentések szerint tálib fegyveresek is vegyülhettek, akik a fővárosban merényleteket tervezhetnek a diplomáciai képviseleteknek otthont adó, úgynevezett zöld zónában.

A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik.

A tálibok a Reuters brit hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, kilencven napon belül pedig el is foglalhatják Kabult. Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása.

(MTI, Daily Mail)

Fotó: AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. augusztus 13. 23:52
Mire ezt leírja, addigra a második is elesik - vagy felszabadul...
Crusader
2021. augusztus 13. 16:16
Beszarás, hogy a hálózat felszopói, genus meg a többi féreg még egy ilyen nyilvánvalóan amerikai/nato pofáraesés után is Orbán az, aki eszükbe jut. XDDD XD Valamit nagyon jól csinálhat ez az Orbán, ha ennyire a begyetekben van. xDDDD Ment rá a voks 22ben. ;)))))
Megtalálta
2021. augusztus 12. 22:00
A Twitter egy ballib szemétlerakat, és még sincs egyetlen válaszadó sem, amelyik ne az Usát hibáztatná a kialakult helyzetért: https://twitter.com/USEmbassyKabul/status/1425802211397881858 " Az Usa soha nem volt még ilyen gyenge... Elárultatok minket... " És a többi, és a többi.
Megtalálta
2021. augusztus 12. 21:53
Ez is milyen már: "U.S. Embassy Kabul: ... We urge the immediate release of all Afghan government officials detained by the Taliban." Felszólítják a tálibokat, hogy engedjék szabadon a foglyaikat. Elképesztő bzmg. Felszólítják. Nevetséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!