A német munkaügyi hivatal vezetője 400 ezer új bevándorlót akar Németországban

2021. augusztus 24. 10:50

Az utóbbi évekhez képest sokkal több bevándorlóra, évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához – állítja a hivatal vezetője.

2021. augusztus 24. 10:50
null

Detlef Scheele a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a német gazdaságot tömeges munkaerőhiány sújtja, és a helyzet egyre rosszabb. A társadalom elöregedése miatt már az idén csaknem 150 ezerrel csökken a munkaképes korú potenciális munkavállalók száma, és a következő években ez még „drámaibb” lesz. Úgy vélte, a problémát csak jelentősen nagyobb bevándorlással lehet megoldani, de nem a menekültügyi rendszer révén.

„Nem a menedékjogról van szó, hanem

– mondta a BA vezetője, kiemelve, hogy az ápolóktól kezdve a klímaszerelőkön át a szállítmányozási szakemberekig és az egyetemi végzettségű munkavállalókig „mindenütt hiány lesz szakképzett munkaerőből”. Az évről-évre súlyosabb gondot Németország csak úgy tudja megoldani, ha „a szakképzetlen munkásokat és a munkahelyüket elveszítő embereket továbbképzi, ha lehetővé teszi, hogy tovább dolgozhassanak a részmunkaidőben nem önként dolgozó női munkavállalók, és mindenekelőtt úgy, hogy bevándorlókat hoz az országba” – mondta Detlef Scheele.

A migrációval szembeni fenntartásokról azt mondta, hogy

ki lehet állni és el lehet mondani, hogy nem akarunk külföldieket, de ez nem működik”.

„A helyzet az, hogy Németországban elfogynak a munkavállalók” – mondta BA igazgatója.

Németország helyzete

A 83,2 milliós országban a legutóbbi, júliusi adatok szerint 44,7 millióan dolgoznak. A regisztrált munkanélküliek száma júniushoz képest 91 ezerrel, 2020 júliusához viszonyítva 320 ezerrel csökkent. Így 2,590 millió álláskeresőt tartanak nyilván. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 5,6 százalékra csökkent.

A BA számításai szerint a koronavírus-járvány a munkanélküliek számát 316 ezerrel, a munkanélküliségi rátát 0,7 százalékponttal emelte a járvány gazdasági szempontból legsúlyosabb szakasza, 2020 nyár végéig. A helyzet időközben javult, így az állásukat a járvány miatt elveszítő emberek nagyjából fele már talált munkát.

(MTI)

Nyitókép: A bevándorlást pártoló szervezetek tüntetői a görögországi befogadótáborokban tartózkodó illegális bevándorlók Németországba engedését követelik Münchenben 2020. szeptember 20-án. A felirat a határ és a nemzet eltörlését sürgeti.
MTI/EPA/Alexander Becher

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezekiel2517
2021. augusztus 25. 08:44
Az utóbbi évekhez képest sokkal több bevándorlóra, évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához Aztán az egykori Német.o.helyén lesz egy jó demográfiájú harmadikvilágbeli katyvasz,aki saját magát sem tudja eltartani,lásd azon államok bármelyikét.
kikicsoda
2021. augusztus 24. 22:31
Na, ezek (a németek) is haladón (egymást túlhaladva), meg befogadón, meg szivárványosn masíroznak a sírba. A Fontos az hogy a nök számára a gyermek szülés és nevelés szégyen (elavult maradiság), meg elnyomás, ami alól sikeresen felszabadultak, meg hogy a család minden lehet (kutya, macska, félig nö, félig férfi, és ezek ötven árnyalata), csak gyerek nem. Most persze, a túléléshez, közép és kelet európából, meg ahonnan csak lehet, más anyák, családok, drága áron felnevelt, kitanítatatott gyermekeit, a jólét hazug zsarolásával, édesgetit, lopják, rabolják, mert ugye valakinek dolgoznia is kell, hogy meglegyen a nyugdíjj. Na ide süllyedt a dicsöséges, haladó nyugat.
feketeöves nirvana
2021. augusztus 24. 18:33
No, a német nőket talán gyermekvállalásra kellett volna búzdítani. Nem pedig a gyermeknélküliséget propagálni. Jó gazdasági körülmények voltak, szóval nincsenek mentségek.
Shaman 1.1
2021. augusztus 24. 18:24
Annyit mi is nekik adunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!