Már 130 ország vállalta a globális minimumadó bevezetését

2021. július 01. 20:00

Százharminc ország, köztük Kína és India is belement, hogy ezentúl egységes, 15 százalékos társasági adót rójanak a vállalati szektorra, Magyarország és Írország azonban kimaradtak.

2021. július 01. 20:00
null

130 ország tisztviselői egyeztek bele a globális adórendszer átalakításába annak érdekében, hogy a nagyvállalatok „méltányos részt fizessenek”, bárhol is működjenek. Az OECD csütörtökön közölte, hogy a résztvevők támogatták a javasolt, legalább 15% -os társasági adó mértékét.

A nagy technológiai cégekre kivetett adó súrlódások forrása volt az Egyesült Államok és más országok között

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kijelentette, hogy a tervek szerint mintegy évi 150 milliárd dollár  adóbevételt eredményezhet as mostani döntés. A párizsi székhelyű szervezet ugyanakkor megerősítette, hogy

Írország és Magyarország – mindketten alacsony társasági adókkal rendelkező országok – nem csatlakoztak az egyezményhez.

Valamennyi G20-ország, így az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és Franciaország is támogatta a megállapodást

A részt vevő kormányok várhatóan most fogják elfogadni a szükséges törvényeket, bár a részletek, például az egyes iparágak esetleges mentességei még tárgyalás előtt állnak.

„A részletes végrehajtási tervet a fennmaradó kérdésekkel együtt 2021 októberéig véglegesítik” – áll a közleményben, amelyet a tárgyalásokon részt vevő 139 ország joghatóságai közül 130 írt alá. Az országok új szabályokat is aláírtak arról, hogy hol adóznak a legnagyobb multinacionális vállalatok.

A több mint 100 milliárd dolláros nyereség adóztatási joga azokba az országokba terelődik át, ahol nyereség keletkezik, ahelyett, hogy a vállalkozás székhelyére folyna be. 

„Egyetlen nemzet sem nyerte meg ezt a versenyt”

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen elmondta, hogy a megállapodás jel arra nézve, hogy az adókulcsokkal kapcsolatos verseny immáron véget ér.

Az eredmény egy végsőkig kiéletett globális verseny lett: Ki tudja tovább és gyorsabban csökkenteni vállalati adó-árfolyamát?” A Biden-adminisztráció ezért nemzetközi megállapodást szorgalmazott, miközben belföldön az adók emelésére törekszik, így az amerikai társasági adó mértéke is 21% -ról 28% -ra növekszik.

A hírt más országok pénzügyminiszterei is örömmel fogadták

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter felidézte a múlt hónap londoni G7-tárgyalásait, ahol a gazdag nemzetek megállapodtak az adóelkerülés elleni harcban:

„Örömmel látom, hogy ez a lendület folytatódott, és üdvözlöm az OECD mai bejelentését. Várom, hogy a következő hónapokban folytassák a tárgyalásokat globális partnereinkkel annak érdekében, hogy októberben véglegesíthessék a részleteket” – mondta.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón „az évszázad legfontosabb nemzetközi adóegyezményének” minősítette a megállapodást. 

Olaf Scholz német pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy bár a részletek még kidolgozásra szorulnak, „a megállapodás óriási haladást jelent, és lehetővé teszi a résztvevő országok számára, hogy növeljék az olyan fontos prioritásokra fordított kiadásokat, mint az infrastruktúra és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.”

Fotó: MTI/AP pool/Andrew Harnik

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. július 02. 06:33
Egészségükre
night watch
2021. július 02. 00:57
Nagyon helyes, ha ez vonatkozik az amerikai, brit, stb. adóparadicsomokra is, és ha szankcionálják is, legalább ugyanolyan szigorúan, mint a pénzmosást. Mindenkit meg kell adóztatni, lehetőleg azokban az országokban, ahonnan a hasznukat húzzák. Főleg a google-t, facebookot, amazont, meg a hasonlókat. Aki nem adózik, ki kell tiltani. Nehommá egy középosztálybeliről különféle jogcímeken lenyúzzák jövedelme 70%-át, a multik meg valami exotikus szigeten, vagy más parazita helyen fizessenek nominális adót.
Akitlosz
2021. július 01. 21:51
Magyarország és Írország vállalják azt, hogy minimum 15% lesz ÁFA! Annyi is sok.
ördögűző
2021. július 01. 21:40
mert ez úgye nem fogják áthárítani a fogyasztókra és ez nem jelent majd áremelkedést ? meg mindenkire kivetik csak befizetni már nem mindenki fogja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!