Közel egymilliárd euróra büntette az Európai Bizottság a német autógyárakat

2021. július 08. 14:35

A testület 875 millió eurós bírsággal sújtja a német autógyártókat az autók kibocsátáscsökkentő rendszereinél való kartellezés miatt – adta hírül az Euronews.

2021. július 08. 14:35
null

Az Európai Bizottság a legnagyobb német autógyártók közül kettő, a Volkswagen és a BMW számára több mint 875 millió euró pénzbírságot szabott ki, mert azzal vádolja a vállalatokat, hogy kartellt alkottak, és illegális összejátszással korlátozták a verseny szabadságát a dízelüzemű autók kibocsátás-tisztítási technológiájának bevezetésénél. 

A Volkswagen-csoport, amely a Volkswagent, az Audit és a Porschét is magában foglalja, megállapodott 502 362 000 euró kifizetésében, míg a BMW 372 827 000 eurót fizet a Bizottságnak. 

A kartellben érintett Daimler teljes mentességet kapott, mert ő tájékoztatta Brüsszelt a kartell létezéséről. A társaság 727 millió eurós bírsággal számolhatott volna, ha nem áll elő a leleplezésekkel. Brüsszel megállapította, hogy a multinacionális vállalatok több mint öt évig (2009 júniusától 2014 októberéig) működtek együtt a tisztességes verseny elkerülése érdekében az EU egységes piacán.

A vállalatok megállapodtak abban, hogy nem használják ki teljes mértékben a technológiát, és egyikük sem törekszik az EU-kibocsátási normák által megkövetelt minimumszint feletti tisztításra. Ez a gyártók közötti illegális megállapodás kiküszöbölte azt, hogy egyikük jobban tisztítson, mint a másik, és egy olyan mesterséges megállapodást hoztak létre, amely Brüsszel szerint torzítja a tisztességes versenyt és káros az innováció szempontjából is. 

„A piaci verseny és a levegő szennyezésének kezelésében elért technológiai innováció elengedhetetlen Európának ahhoz, hogy elérhessük ambiciózus Green Deal célkitűzéseinket. Ez a döntés mutatja, hogy nem habozzunk fellépni minden olyan kartellező magatartás ellen, amely veszélyezteti ezt a célt” – mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyért felelős alelnöke csütörtök reggel a büntető intézkedések bejelentésekor.

Fotó: VALERIA MONGELLI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rollotomasi
2021. július 08. 18:42
Az EU régóta az USA kottájából játszik. Szégyen!
Héja
2021. július 08. 16:56
Érdekes.... Épp a németek röfögnek magyar korrupcióról.
Esvány
2021. július 08. 16:28
Az EU amerikai parancsra kivérezteti saját iparát? Ez legalább akkora ökörség, mint az iszlamisták beengedése, vagy az LMBTQ szekta nyomulásának támogatása. A brüsszeli sóhivatal egy öngyilkos szektává aljasult.
wrfri
2021. július 08. 16:01
Na mint látjuk azért kicsit bonyolultabb a képlet, mint hogy a német cégek zsebében lenne az EU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!