Franciaország valamennyi Afganisztánban tartózkodó polgárát az ország elhagyására szólította fel

2021. július 13. 22:03

A kormány egy különgépet biztosít a francia állampolgárok részére – jelezte közleményben az ország kabuli nagykövetsége.

2021. július 13. 22:03

Franciaország felszólította valamennyi állampolgárát, hogy az ország biztonsági helyzetének alakulása miatt rövid időn belül hagyja el Afganisztánt. Az uniós ország kabuli nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben jelezték, hogy  a francia kormány egy különrepülőgépet biztosít július 17-én kabuli indulással, hogy „a teljes francia közösség hazatérhessen”.

Kiemelték, hogy további különgépeket nem bérelnek, ezért minden franciának ajánlották, hogy vegye igénybe a felkínált járatot. A közlemény rámutatott, hogy a nagykövetség személyzete jelenleg is dolgozik, sejtetve, hogy a diplomáciai képviselet egyelőre nem zár be.

Az Egyesült Államok kivonult, a tálibok területet foglalnak

A NATO égisze alatt, az Egyesült Államok vezetésével húsz éve Afganisztánban állomásozó külföldi katonák májusban kezdték meg a végleges kivonulásukat az országból. A kivonulás a tervek szerint augusztus végén fejeződik be. 

A kivonulást felhasználva a tálibok két hónapja nagyszabású offenzívát folytatnak az afgán kormányerők ellen, és vidéken jelentős területeket foglaltak el. 

A létfontosságú amerikai légi támogatástól megfosztott afgán erők eddig csak jelentéktelen ellenállást tanúsítottak, és gyakorlatilag csak a fontos főutakat és a tartományi székhelyeket tartják az ellenőrzésük alatt. A lázadók nemrégiben elfoglaltak több körzetet a Kabullal szomszédos tartományokban, félő, hogy megtámadják a fővárost és annak repülőterét, az egyetlen utat, amelyen a külföldiek elhagyhatják a várost.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. július 14. 10:53
Az amerikai féreg ahová befúrja magát ott egy idő múlva rothadás kezdődik.Hülyítik a világot,ha igazán akarták volna már rég kiírtották volna ezeket a tálib agymosottakat.
Andreas
2021. július 14. 09:52
Menekül a NATO,az egész világ jót röhög.
Gullwing
2021. július 14. 08:23
Ez rasszizmus! Csak a francok? És a többi arabzsigerelővel mi lesz? És az arabokkal? Azoknak nem kell menniük a saját országukból?
hátakkor
2021. július 14. 07:55
És a Franciaországban tartozkodó afgánokat is felszólította?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!