Elfogadták további négy uniós tagország helyreállítási tervét

2021. július 26. 15:50

Az EU elfogadta Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét. Ez az, amit az EU Magyarországnak nem fogadott el.

2021. július 26. 15:50
null

A pénzügyminiszterek tanácsa videókapcsolaton folytatott nemhivatalos ülésén írásbeli eljárás keretében fogadta el a Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti terveinek jóváhagyásáról szóló végrehajtási határozatait. A határozat elfogadását követően a tagállamok e második csoportja is igénybe veheti majd az uniós forrásokat gazdaságuk koronavírus-járvány utáni helyreállításának elősegítésére. Mind a négy tagállam előfinanszírozást kért az uniós forrásokból. Ennek folyósítására a vissza nem térítendő támogatásokról és a hitelekről szóló kétoldalú megállapodások aláírását követően kerül sor.

Újságírói kérdésre válaszolva Valdis Dombrovskis, gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos közölte:

a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között.

A brüsszeli testület azt fogja javasolni a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervéről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg - tette hozzá az uniós biztos.

Július közepén a 27 uniós tagállam közül az elsők között Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország kapott zöld utat ahhoz, hogy a vissza nem térítendő támogatásokra és a hitelekre vonatkozó, legfeljebb 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodásokat írjon alá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Johanna Geron

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2021. július 30. 01:01
Az unió, megszegi az ALAPSZEZŐDÉSEKET, KÖZBEN JOGÁLLAMISÁGOT, MEG KÖZÖS EURÓPAI ÉRTÉKEKET KÉR SZÁMON!!! Egy vicc az egész! Illetve, független soros hadtest! Távirányítós, kipróbált, betanított, független bírósággal. Kik irányítják az európai uniót??
zakar zoltán béla
2021. július 26. 22:09
ratkányák
Revízió
2021. július 26. 21:30
Mocskos szemétládák, ki kell lépni !
setti54
2021. július 26. 18:43
Zavarjátok már a pics-ba ezt János bácsi nevezetű szardarabot, ne itt osztogassa az eszét, hanem a 444-en!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!