Amerika békejobbot nyújtana Kínának a járvány és a klímaválság leküzdéséhez

2021. július 26. 19:47

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes globális együttműködésre szólította fel Pekinget hétfőn, miután tárgyalt kínai hivatali partnerével, Hszie Fenggel a kelet-kínai Tiencsinben.

2021. július 26. 19:47
null

Sherman arra reagált, hogy Hszie szavai szerint holtpontra jutottak a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert „egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát”. Az amerikai diplomata azt javasolta Pekingnek, hogy lépjen túl a nézeteltéréseken, és működjön együtt Washingtonnal felelős globális hatalomként olyan világproblémák megoldásában, mint a klímaváltozás, vagy a koronavírus-járvány.    

Vannak olyan gondok, amelyek előbbre valók bizonyos nézeteltéréseknél, és amelyek enyhítéséért nemzetközi felelősséggel tartoznak a nagyhatalmak”

– mondta Sherman telefoninterjúban az AP amerikai hírügynökségnek tárgyalása után. Hszie szintén az hangsúlyozta, hogy a világnak szolidaritásra és együttműködésre van szüksége, mert „az emberiség egy csónakban evez”. Előtte viszont azt fejtegette, hogy az amerikai fél által gyakran emlegetett „szabályokon alapuló nemzetközi rend” valójában eszköz az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei számára arra, hogy saját szabályaikat állítsák be nemzetköziként, ráerőltetve azokat a világ többi országára.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta a két ország képviselői hétfőn másodszor tárgyaltak egymással. Az első megbeszélés márciusban Alaszkában volt – feszült hangulatban. Sherman tárgyalását Hszievel „őszintének és nyitottnak” minősítette.    

Ugyancsak hétfőn tanácskozott az amerikai diplomata Kína külügyminiszterével is. A megbeszélésről kiadott pekingi közlemény szerint Ji Vang arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy amilyen gyorsan csak lehet, szüntessen meg minden egyoldalú büntetőintézkedést és vámot Kínával szemben. Hangsúlyozta, hogy Washingtonnak nem szabadna ócsárolnia vagy megpróbálnia megdönteni Kína szocialista rendszerét, valamint Tibet és Hongkong esetében bírálnia Kína területi integritását.

(MTI)

Fotó: Li Ran / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2021. július 27. 13:49
Szerintem a pénzügyi részét már Kína uralja, és ezért kezdődik a bülbülszavú semmitmondás az amik részéről, pedig a világon szinte minden a pénzről szól. Kína még szinte változatlan marad, akkor amikor Amerika 4-5 részre szakad, de keletre, nyugatra és délre szinte biztos.
Pista6
2021. július 27. 09:37
Kína nélkül amerika összeomlana
Valodi
2021. július 27. 01:24
... höhöhö ... milyen klímaválság? Milyen járvány? Milyen gradáció? Mind kamu!
lehetkalman
2021. július 26. 21:44
Ha összeállnak, orbánék tikkelni fognak évekig... A kínaiak pontosan tudják, hogy társadalmilag olyan kihívások előtt állnak, amit nem tudnak - párhuzamosan egy a világ vezető hatalmával folytatott "harccal" - kezelni, irányítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!