A franciák tömegével regisztrálnak az oltásra, hogy mehessenek kávézóba

2021. július 14. 12:05

Augusztustól csak az mehet kávézóba és bevásárlóközpontba, aki be van oltva.

2021. július 14. 12:05
null

Európa sok országában ismét emelkedésnek indult a koronavírus-fertőzöttek száma a delta variáns miatt – írja az Euronews. Hozzátették: a kormányok azon dolgoznak, hogy felpörgessék az oltási kampányt, és így minél inkább ellaposítsák a szinte elkerülhetetlennek látszó negyedik hullámot.

A londoni kormány döntésével összhangban a jövő héttől Skóciában is enyhítenek a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon. Míg azonban Boris Johnson brit kormányfő az emberek józan eszére bízza a továbbiakat, Nicola Sturgeon skót első miniszter a maszkviselés fontosságát hangoztatta. „Ami az arc eltakarását illeti, ha a kormány úgy véli, hogy az ilyen szabályok fontosak, akkor ezt ki is kell mondania. Nem szüntethetünk meg fontos óvintézkedéseket, hogy könnyebb legyen a saját életünk, és várhatjuk el a társadalomtól a felelős viselkedést" – magyarázta.

Macron oltottsághoz köti a belépést bizonyos helyekre

Franciaországban komoly kritikák érik Emmanuel Macron elnököt, amiért kötelezővé tette a koronavírus elleni oltás felvételét az egészségügyi dolgozók számára, és bejelentette, hogy augusztustól csak az mehet kávézóba és bevásárlóközpontba, aki be van oltva, vagy friss negatív teszttel rendelkezik.

A döntésnek mindenesetre meglett a hatása –

hétfőn több mint kilencszázezer ember regisztrált az oltásra, ami új napi rekord,

és kedden további százezrek csatlakoztak hozzájuk.

Hollandiában eközben nyoma sincs a vakcinaszkeptikusságnak. A lakosság 87 százaléka nyitott az oltásra, melyből már a 18 év alattiak is kapnak. „Megvan, és ez jó. 15 percet ülnünk kell, aztán mehetünk" – mondta egyikük. Dániában a periférián élők oltása jelent némi gondot, de egy programnak köszönhetően a lecsúszott lakónegyedekben helyben alakítanak ki oltópontokat. Az érintettek sokszor írástudatlanok, de ha nem is azok, általában nem jutott el hozzájuk a vakcinák híre.

Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Ludovic Marin

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. július 15. 08:34
A bevásárlóközpont kicsit fontosabb, mint a kávézó, nemde?
Tiszafa
2021. július 14. 14:22
Kár. Pedig nagyon bíztam a liberális alapvetésben, miszerint az egyén szabadságjogai szentek és sérthetetlenek. Még egyszer mondom KÁR. Nagy kár, mert így nem tudja őket halálba vinni a Covid!
makám
2021. július 14. 13:12
"Európa sok országában ismét emelkedésnek indult a koronavírus-fertőzöttek száma a delta variáns miatt" most az ottani időjárás kb a magyar október elejinek felel meg. szóval kb itthon is kb akkora lehet majd egy újabb hullámra számítani.
wrfri
2021. július 14. 13:11
Minek van védettségi igazolványunk ha nem erre használjuk? Itt is keményebben kellene fellépni a oltáskerülőkkel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!