Hollandiából egy brit börtönbe szállítják át a srebrenicai mészárost

2021. május 12. 17:46

Brit börtönbe szállítják át a háborús bűncselekményekért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnököt – jelentette be szerdán Dominic Raab brit külügyminiszter.

2021. május 12. 17:46
null

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálására alakult hágai Nemzetközi Törvényszék öt évvel ezelőtt 40 év börtönbüntetést rótt ki Karadzicra, megállapítva felelősségét az 1992-1995-ös boszniai háborúban elkövetett népirtásban, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben.

A boszniai háborúban csaknem százezren vesztették életüket   

A törvényszék kimondta emellett, hogy Karadzic felelős a srebrenicai mészárlásért is, amelyben

a boszniai szerb erők több mint hétezer muszlim férfit és fiúgyermeket gyilkoltak meg.    

Karadzic fellebbezett az eredeti ítélet ellen, de büntetését az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) – amely a hágai bíróságtól mandátuma lejárta után átvette a függőben lévő ügyeket – két éve jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosbította.    

A brit kormány hozzájárult a háborús bűnös átszállításához

Dominic Raab brit külügyminiszter szerdán bejelentette: a brit kormány hozzájárult ahhoz, hogy a 75 éves Radovan Karadzicot egy nagy-britanniai börtönbe szállítsák át, és ott töltse le büntetését. A brit külügyminisztérium által ismertetett nyilatkozatában Raab nem tért ki arra, hogy a boszniai szerb államalakulat volt elnökét

hollandiai börtönéből melyik brit büntetésvégrehajtási intézménybe szállítják.    

Hangsúlyozta ugyanakkor: Karadzic egyike azon keveseknek, akiket népirtás vádjában mondtak ki bűnösnek.    Karadzic a srebrenicai népirtás idején férfiak, nők, gyermekek lemészárlásáért volt felelős, és szerepe volt a polgári lakosság elleni könyörtelen támadásokban Szarajevó ostroma alatt is – fogalmazott a brit külügyminiszter. Hozzátette: Nagy-Britanniának büszkeséggel kell nyugtáznia azt a hozzájárulását, amelyet az e förtelmes bűncselekményekért járó igazságszolgáltatásért 30 éve folyó erőfeszítésekhez nyújtott.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Valerie Kuypers

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2021. május 13. 11:49
A srebrenicai mészárlás felelősei elsősorban a holland békefenntartók, akik azért voltak ott, hogy a szembenálló feleket távol tartsák egymástól. E feladatukat nem teljesítték, meg sem próbálták, így felelősségük nyilvánvaló. Ezzel szemben egyetlen holland katonatiszt sincs börtönben, sem ENSZ katonai vezető sem ENSZ tisztviselő! És innentől kezdve az egész tárgyalás, per, felelőskeresés , Hágai baszomfasz bíróság csak egy ócska színház, parasztvakítás, hülyéneknézés! Szar politikusok szarabb gittegylete!
Paskai
2021. május 13. 10:34
Mi keresnivalója ott? Miért történik ez? Mi van és mi volt a háttérben? Kossuth miért kapott Notting Hill Gate-en lakást a fölösleges vérontás után?
Belakiss
2021. május 13. 08:36
A magyar Mészárost kellene már végre börtönbe szállítani...
MayorAnna
2021. május 12. 19:16
A drezdai mészáros meg hogy megúszta, mint győztes...remélhetően, valahol a poklok poklában nyeli undorodva a rákényszerített grúz konyakot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!