Bocsánatkérést követelnek az oroszok a szlovák gyógyszerfelügyelettől

2021. május 07. 16:57

Az oroszok szerint a szlovákok félrevezető értesüléseket terjesztettek a Szputnyik V-ről.

2021. május 07. 16:57
null

„Nyilvános bocsánatkérésre kérjük a szlovák SÚKL szabályozót, amiért valótlan információt terjesztett a Szputnyik V-ről” – közölte a Twitteren az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). A közlemény emlékeztetett rá, hogy a szlovák egyészségügyi minisztérium megerősítette a Szputnyik V megbízhatóságát, miután a vakcinát bevizsgálták egy Európai Unió által hitelesített magyar laboratóriumban.

Korábban a szlovák hatóság azt állította, hogy a Szlovákiába leszállított orosz vakcina tulajdonságai nem felelnek meg annak az oltóanyagénak, amelynek a teszteléséről publikáció jelent meg a londoni The Lancet tudományos folyóiratban. Az RFPI rámutatott, hogy a vakcinát eredetileg bevizsgáló szlovák laboratóriumnak nem volt meg az ehhez szükséges uniós minősítése.

Április elején ezért az orosz szuverén alap sorozatos szerződésszegésre hivatkozva arra kérte Pozsonyt, hogy küldje vissza a Szputnyik V-szállítmányt. Az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként Igor Matovic miniszterelnök március végén kénytelen volt távozni posztjáról.   

(MTI)

Nyitókép: Sputnik / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2021. május 08. 06:34
Attól a pillanattól kezdve, hogy kormányválság lett nyavalyás egy millió vakcina vészhelyzeti beszerzéséből, nyilvánvaló, hogy az egész politikai színjáték a tótoknál. Figyelemre méltó, hogy a több hónapja tartó időhúzás után még egyetlen orosz vakcinát sem adtak be.
Tehetős Totó
2021. május 07. 20:49
A tót nem ótott, s nem kötött bótot Szputnyikkal, mert amióta Szvatopluk megbukott, csak nyikhaj.
Dorset Naga
2021. május 07. 18:30
Az a libernyák ribi ott is belepofázott a nagyok dolgába
Reggedieh
2021. május 07. 17:30
a szlovák gyógyszerfelügyelet illetékes vezetőjének egyszerűen odaszoltak s egy vastag borítékot küldtek -- Macronék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!