Egymás között is csak románul beszélhettek a magyar bolti alkalmazottak egy székelyföldi üzletben

2021. május 07. 10:40

A vállalat szerint ha olyan visszajelzéseket kapnak, hogy valamelyik alkalmazottjuk nyelvhasználat miatt diszkriminál, azt átképzik.

2021. május 07. 10:40
null

A romániai Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz érkezett egy panasz, miszerint a Profi áruházlánc egyik sepsiszentgyörgyi üzletében a magyarságuk miatt zaklatta az üzletvezető az alkalmazottakat, számol be a Székelyhon. A román üzletvezető már kinevezése első napján arra utasította a beosztottait, hogy egymás között ne beszéljenek magyarul, sőt előfordult, hogy a vásárlókra is rászólt, mondván, „Romániában élünk, itt románul beszélünk”.

A jogvédők írtak az üzletlánc országos vezetőségének, kérve, hogy az üzletvezetőt helyezzék át olyan térségbe, ahol nem találkozik magyarokkal.

A Profi Rom Food vállalat azt válaszolta a portálnak, hogy támogatja a kétnyelvűséget azokban az üzleteikben, ahol a településen jelentős számban élnek magyar nemzetiségűek: az írott kommunikáció és a hangosbemondóban elhangzott hirdetések román és magyar nyelvűek. S ha olyan visszajelzéseket kapnak, hogy valamelyik alkalmazottjuk nyelvhasználat miatt diszkriminál, azt átképzik. Arra törekednek, hogy az üzleteikben a lehető legbarátságosabb, a vásárlók számára kedvező legyen a hangulat – írták.

Fotónk illusztráció: YouTube/Profi Romania

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borossy
2021. május 07. 12:43
A magyar ellenzék is tiltakozik az Európai Parlamentben emiatt! Ugye? Volt egy ilyen link valahol, nem?
luzitanxaver
2021. május 07. 12:31
A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot ugye bőkezűen támogatja az OSF? Hiszen ha valakik, akkor ők aztán igazán szívükön viselik a kisebbségek sorsát.
Esvány
2021. május 07. 11:56
Hogy jön ahhoz egy szőröstalpú (vagy bárki más), hogy Sepsiszentgyörgyön megszabja, hogy az ott élő őslakosok milyen nyelven beszéljenek egymással?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!