A tálibok megtorlásától rettegnek az afgán tolmácsok

2021. május 28. 07:46

Az amerikai erők kimenekítik Afganisztánból azokat a tolmácsokat, akik nekik dolgoztak a megszállás idején, és most, hogy a katonák kivonulnak az országból, tartanak a tálibok megtorlásától – közölték csütörtökön magas rangú amerikai tisztségviselők.

2021. május 28. 07:46
null

Az utóbbi időben egyre több volt afgán tolmács áll ki a nyilvánosság elé azzal: retteg amiatt, hogy mi történik velük, ha a tálibok újra hatalomra kerülnek Afganisztánban. A tálibok világossá tették, hogy ezeket az embereket célpontoknak fogják tekinteni, az iszlám ellenségeinek tartják őket, akik számára nincs kegyelem – mondta Matt Zeller, az afganisztáni tolmácsok érdekképviseleti szervezetének társalapítója.    

Az országban 2016 óta legalább 300 tolmácsot öltek meg

Noah Coburn Afganisztán-szakértő becslései szerint 300 ezer olyan civil lehet, aki valamilyen módon amerikai vagy NATO-katonáknak dolgozott az utóbbi két évtizedben.

Az amerikai erők azonban mindeddig nem tervezték civilek tömeges kimenekítését. Most Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy tervet készítenek azoknak a civileknek – és nem csak tolmácsoknak – a kimenekítésére, akik segítették az amerikai erőket, és most féltik az életüket. Ez ügyben a védelmi minisztérium a külügyminisztériummal egyeztet. Már több ezer afgán tolmács adott be kérelmet amerikai vízumra. Az amerikai sajtó úgy tudja: olyan sokan jelentkeztek, hogy szóba jön a kimenekített civilek harmadik országokban történő elhelyezése is.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2021. május 28. 10:59
Reméljük nem az eu-ba akarják küldeni őket.
George Soros 2.0
2021. május 28. 10:07
"Az amerikai sajtó úgy tudja: olyan sokan jelentkeztek, hogy szóba jön a kimenekített civilek harmadik országokban történő elhelyezése is." Mondjuk lehetne kvotazni az 50 (Egyesült) állam között észak Amerikában... Esetleg Kanada.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!