Kim Dzsongun figyelmeztet: óriási éhínségre kell készülni Észak-Koreában

2021. április 09. 18:26

A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen megszűnt Észak-Korea kereskedelme Kínával.

2021. április 09. 18:26
null

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora csütörtökön beismerte, hogy országa rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van, az állami tisztviselőknek azt mondta, „készüljenek egy újabb Nehéz Menetelésre” – írja a BBC.

Az észak-koreai propagandában a Nehéz Menetelés az 1990-es évek időszakát jelöli, amikor a Szovjetuinó összeomlása miatt Észak-Korea elvesztette egyik legfőbb szövetségesét. Ennek következtében példátlan mértékű éhezés sújtotta az országot, egyes becslések szerint hárommillió észak-koreai éhen halt.

Észak-Korea azért került nehéz helyzetbe, mert koronavírus-járvány miatt szinte teljesen megszűnt kereskedelme Kínával, az egyetlen országgal, ami komoly gazdasági kapcsolatokat ápol a világtól elzárkózott rezsimmel. A kínai kereskedelem a múlt évben 80 százalékkal visszaesett, márpedig Észak-Korea élelmiszerellátásában kulcsfontosságú a kínai import. 

A válság egyelőre a kínai határhoz közeli vidékeken a legsúlyosabb, egyre több a koldus, és egyes híradások szerint volt, aki már éhen is halt. Sajtóértesülések szerint előfordult olyan is, hogy egy kiló kukoricáért egy havi fizetést is elkértek.

Nyitókép: STR / KCNA VIA KNS / AFP

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. április 11. 14:20
A kommunista Észak-Koreában – azaz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban – nem egy Gulag-rendszer van, hanem három. Legkeményebb a politikai kényszermunkatáborok rendszere (kuanli szo), melynek létezését a rezsim tagadja. Annak ellenére, hogy 150-200 ezren – közöttük gyerekek (!) – küzdenek bennük az életben maradásért. A kollektív büntetés elve alapján ugyanis az elítélt személy családtagjainak is bűnhődniük kell. A Nagy Vezető, a Kim dinasztia alapító tagja, Kim Ir Szen 1972-ben kijelentette: „A széthúzókat vagy az osztályellenségeket három generációjukig kell elzárni.” Hogy meddig terjedhet a családtagok elzárása, az a bűntett mértékétől függ. Ennek megállapítására nincs igazságügyi eljárás, mert a vallomás, amelyet kínzással csikarnak ki, e célra tökéletesen elegendő. A jogi eljárás hiánya azt is jelenti, hogy a szabadulásra esély sincs. A szabadulást az élet vége hozhatja meg. S hogy ez a vég ne tűnjék távolinak, arról „gondoskodik” az elégtelen ellátás, a kemény kényszermunka, a rossz bánásmód. A második büntetés-végrehajtási hálózat az úgynevezett „átnevelő táborok” rendszere (kjohua szo). Ami az életkilátásokat illeti, e tekintetben ezek nem sokban különböznek az előzőktől, hiszen a bentlakók „haláltáboroknak” nevezik őket. De innen legalább van esélyük kiszabadulniuk azoknak, akik túlélték a büntetésüket. A harmadik rendszer a kínai–koreai határvidékre korlátozódik. Ezek szintén átnevelő táborok (dzsipkjul szo), de ide elsősorban a csempészetet elkövetők kerülnek, illetve azok, akik szökevényként Kínából lettek visszahurcolva. A kínai–koreai határt két folyó, a Jalu és a Tumen alkotja, s ez utóbbit – az időjárástól függően – viszonylag könnyen át lehet szelni. (Információim szerint műszaki zár nincs, csak határőrség, ezért a tiltott határátlépés elvileg nem reménytelen.)
Zsolt75
2021. április 10. 15:27
Kár volt a tavalyi nagy jólétben felzabálni a kutyákat.
Zsolt75
2021. április 10. 15:24
Adjon nekik alapjövedelmet. Vagy Kim-utalványt.
vktzmnksr
2021. április 10. 14:23
Elöbb - utóbb csak leölik ezt a dagadt gecit .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!