Bocsánatot kér a színész, mert fehérként Apu hangja volt a Simpson családban

2021. április 14. 07:33

Hank Azaria színész minden indiaitól bocsánatot kért, szerinte szerepe hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában.

2021. április 14. 07:33
null

A Guardian arról tudósít, hogy Hank Azaria színész, aki fehérként az indiai származású üzlettulajdonos, Apu hangját adta a Simpson család című animációs sorozatban, azt mondta egy podcastban, hogy bár a sorozat jó szándékok alapján készült, már úgy látja, hogy mégis az hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában.

A sorozat készítőit azért is kritizálták, mert Apu karaktere egyesek szerint „sztereotíp”, és egyébként sem szabadna, hogy fehér ember kölcsönözze a hangját. Utóbbi kritikát annak ellenére fogalmazták meg, hogy

a sorozatban minden színész a legkülönbözőbb bőrszínű karakternek kölcsönzi a hangját,

így például Azaria is egyszerre volt Apu, Moe Szyslak, a tisztázatlan származású kocsmáros, a fehér Comic Book Guy és Wiggum rendőrfőnök és a fekete Carl Carlson.

Pedig a sorozat épp a sztereotípiákon élcelődik

Annak ellenére érte kritika a sorozatot, hogy az többek között a sztereotípiákon élcelődik: a sorozat a legkegyetlenebbül a címszereplő családot alkotó „fehér prolikkal” bánik és mindenkit egyformán kiröhög. A színész a podcastban arról beszélt, hogy milyen hosszú ideig nem értette meg, hogy Apu Nahasapeemapetilon megszemélyesítésével mesértheti az indiai származásúakat. De ma már annyira bánja az egészet, hogy

legszívesebben külön-külön kérne az indiaiaktól bocsánatot.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2021. április 15. 07:09
Azzal a szereppel valaki megbízta és ő fizetés ellenében elvállalta! Védekezhetne azzal, hogy a szerep elvállalásakor még nem ideológiailag képzett! Sőt jós sem volt! :)
mokány
2021. április 14. 19:35
A diktatúrák szokása fajelméleteket gyártani, azért , hogy kavarjanak.
bela barva
2021. április 14. 14:03
Azt hottem attól színész a színész, hogy hitelesen eljátszik más karaktereket. Ezentúl nincs szükség színészre, mindenki csak magát adhatja, nem bújhat más szerepébe. A gyilkost csak gyilkos játszhatja és így tovább. Nem kell színészképzés sem, Halál az SZFÉ-re.
zrx8
2021. április 14. 13:09
Tudja valaki, mi a távmásolóm az a "strukturális rasszizmus" ? Vagy csak nagyot akart mondani valamikor egy néger sjw, és ha egy jelző után odabiggyesztik a "strukturális" minősítést, az egyrészt kiszabott tudományosan hangzik (ami nem árt egy rapen pallérozott agyú seggrázó zsírdisznó kékharisnya esetében), másrészt senki nem meri számonkérni rajta az eredeti állítást (rasszizmus), mert szégyelli, hogy nem tudja, mit jelent annak "strukturális" változata ? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!