Joe Biden kormánya nekiment az orosz-német gázvezetéknek

2021. március 18. 20:53

Washington tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel az Északi Áramlat-2 megépítésében részt vevő vállalatokat.

2021. március 18. 20:53
null

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki közleményében az Északi Áramlat-2-höz kapcsolódó tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel a gázvezeték megépítésében részt vevő vállalatokat, és szankciókkal fenyegette őket.

Blinken aláhúzta: Joe Biden amerikai elnök kormánya eltökélt, hogy tiszteletben tartja az elődje, Donald Trump hivatali ideje alatt elfogadott, büntető intézkedéseket kilátásba helyező törvényeket. 

rossz Németországnak, Ukrajnának, és közép-, illetve kelet-európai szövetségeseinknek és partnereink” – szögezte le Blinken. A külügyminiszter szerint „a geopolitikai indíttatású orosz projekt célja Európa megosztása és az európai energiabiztonság meggyengítése”.    

A gázvezeték megépítéséből a közelmúltban 18 vállalat szállt ki Washington nyomására.

Az Egyesült Államok eddig csak az Északi Áramlat-2 építésében részt vevő Fortuna orosz csőfektető hajót és annak tulajdonosát, a KVT-Ruszt sújtotta szankciókkal. Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jut.    

A már csaknem teljesen elkészült Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amellyel két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jens Köhler

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. március 20. 17:53
Kérdezem: Mi köze Blinkennek, Bidennek a projekthez? Amerikai imperializmus? Ja...
Bradanek
2021. március 19. 10:16
Tudtuk, hogy erre megy ki a játék. El kell adni a méregdrága USA palagázt és ki kell szorítani az európai piacról az olcsó és praktikusan, vezetéken szállítható orosz gázt. Így lett Putyin egy hidegvérű gyilkos.
zakar zoltán béla
2021. március 19. 09:49
Dzsó te Eva vagy, s a férjed Adolp?!
pot_ember
2021. március 19. 08:39
Vissza sírják még Trumpot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!