Demokrácia-ellenességgel vádolják az EP-t a katalánok

2021. március 10. 11:25

A függetlenségpárti katalán képviselők az európai demokrácia végét látják az Európai Parlament tegnapi döntésében.

2021. március 10. 11:25
null

A koronavírus-járvány, illetve az akadozó vakcinaszállítmányok árnyékában igen mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az Európai Parlament. A néppárt frakció belső szabályzatának módosítása nyomán a Fidesz elhagyta a párt parlamenti csoportját, tegnap pedig az európai patkóban három katalán képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről határoztak. A döntés Carles Puigdemont volt katalán elnök mellett a volt katalán egészségügyi, illetve az oktatási minisztert, Toni Comint és Clara Ponsatit is érinti, akik most nehéz időszak elé néznek. 

Ahogy arról már beszámoltunk, a katalán politikusok a 2017-es, alkotmányellenesnek nyilvánított katalán függetlenségi népszavazás után hagyták el a spanyol régiót, miután hazájukban büntetőeljárás indult ellenük közpénzzel való visszaélés, lázadás és egyéb bűncselekmények vádjával.

A spanyol legfelsőbb bíróság a politikusok kiadatását kezdeményezte, azonban a belga törvényszék tavaly januárban felfüggesztette az ellenük folyó eljárást.

Az Európai Unió Bírósága ugyanis előzőlegesen úgy döntött, hogy a 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését pedig hivatalosan kérelmezni kell. 

A spanyol kormány a tegnapi döntés hallatára bizakodó nyilatkozatot adott ki. Arancha González Laya külügyminiszter szerint az Európai Parlament bebizonyította, hogy az uniós intézményeket senki sem használhatja fel a tagállami igazságszolgáltatás megkerülésére. Véleménye szerint

az EP a döntéssel szolidaritást vállalt a spanyol igazságszolgáltatással és kiállt a jogállamiság értéke mellett,

így végre a katalán kérdést ismét spanyol belügyként lehet kezelni.  

A spanyol vezetés elismerő szavait beárnyékolja azonban, hogy a kisebbik kormánypárt, a szélsőbaloldali Podemos a mentelmi jog felfüggesztése ellen, míg a nagyobbik kormánypárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt a kezdeményezés mellett tette le a voksát az EP-ben. Katalónia jövője, illetve a katalán politikusok elleni fellépés várhatón új törésvonalat eredményez a spanyol kormányon belül. A szocialisták nehézen tudnak kiállni a spanyol egység és a jogállamiság mellett, miközben a legfőbb szövetségesük a katalán elszakadáspárti politikusok mellett szavazott, és arra is rámutattak, hogy a belga törvényszék a spanyol legfelsőbb bíróság szabálytalan eljárása miatt tagadta meg a politikusok kiadatását. 

A volt katalán elnök az EP döntését követően hangot adott elégedetlenségének, szerinte

az EP elveszítette a kapcsolatát az európai demokrácia szellemiségével.

A katalán politikusok ugyanakkor hozzátették, hogy a jogi csata csak most kezdődik, mivel Clara Ponsati és Carles Puigdemont ügyvédjei is a luxemburgi Európai Bíróság elé viszik a mentelmi jog felfüggesztésének ügyét. Ez azonban nem akadályozza meg azt, hogy spanyol bíróság ismét európai elfogatóparancsot adjon ki, vagyis a labda újból Belgiumnál és az Egyesült Királyságnál pattog.  

Kevésbé ismert ugyanis, hogy nemcsak Belgiumban, hanem Skóciában is holdpontra került a kiadatás ügye. A szigetországban élő Ponsati esetében az edinburgh-i törvényszék a mentelmi jogról való uniós döntésig elnapolta az ügyet.

Az EP azonban most új lendületet adott a több éve húzódó katalán kérdésnek, melynek végén akár 15 évre börtön várhat a három politikusra.

Spanyolországban eddig 9, korábban vezető pozíciót betöltő katalán politikust ítéltek el 9 és 13 év börtönbüntetésre. A 2017-es referendum során katalán alelnökkét tevékenykedő Oriol Junqueras 13 évet kapott, így egy esetleges sikeres kiadatás után hasonló ítélet születhet Carles Puigdemont és társai ügyében is. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2021. március 16. 21:20
Mert az is. Meg is kellene szüntetni, több kárt okoz, mint hasznot. Tagállamok másod és harmad vonalbeli politikusainak a lerakata, k nagy költséggel reszelik a fingot. A jelenlegi balos többség meg végképp rossz irányba mozdítja az uniót.
Kristály
2021. március 16. 21:20
Végre kinyitja valaki a pofáját.
olajfa1
2021. március 11. 10:44
Katalánoknak TELJESEN IGAZUK VAN! Az EU ma NEM DEMOKRATIKUS!
nempolitizálok
2021. március 10. 20:09
Az EP addig nem lehet demokrata amíg libsik uralják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!