Boris Johnson reagált: A brit kormány nem tiltotta meg az oltóanyag-exportot

2021. március 10. 16:55

A brit miniszterelnök hivatalosan cáfolta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel közlését, amely szerint a brit kormány megtiltotta a koronavírus elleni oltóanyagok exportját.

2021. március 10. 16:55
null

Ahogy azt korábban megírtuk, nyilatkozatháború alakult ki a vakcinaszállítások miatt.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán hivatalosan cáfolta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel előző napi közlését, amely szerint a brit kormány megtiltotta a koronavírus elleni oltóanyagok exportját.

Oltóanyag-nacionalizmus

Az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta testület vezetője kedden közzétett írásos helyzetértékelésében úgy fogalmazott: döbbenten hallja, hogy az EU-val szemben az „oltóanyag-nacionalizmus” vádja hangzik el.    

Michel szerint „a tények nem hazudnak:

Az Európai Tanács vezetője hozzátette: az EU ezzel szemben csak azért vezetett be ellenőrzést a területén gyártott vakcinákra, hogy azok a vállalatok, amelyekkel szállítási és előfinanszírozási szerződéseket kötött, ne exportáljanak oltóanyagot más fejlett országoknak, amíg az EU-nak le nem szállították a megígért mennyiséget. Michel hozzátette: az EU soha nem állította le a vakcinaexportot.    

Cáfol a brit miniszterelnök

Boris Johnson a képviselői kérdések és az azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában, az Európai Tanács elnökének előző napi nyilatkozatára reagálva kijelentette: „korrigálni” kívánja Charles Michel azon közlését, hogy az Egyesült Királyság leállította a vakcinaexportot.    

– mondta a brit kormányfő. Johnson hangsúlyozta: a koronavírus-világjárvány elleni globális harcban mindenki ugyanazon az oldalon áll, és London is ellenzi az oltóanyag-nacionalizmus minden megnyilvánulási formáját.    

Hozzátette: bízik abban, hogy a londoni alsóház mindegyik frakciója visszautasítja a brit vakcinaexport-tilalomról az Európai Tanács elnöke által megfogalmazott állításokat.    

Johnson nyilatkozata előtt nem sokkal a brit külügyminisztériumba kérették az EU londoni képviseletének egyik tisztviselőjét, és közölték vele, hogy Charles Michel „nem helytálló állításokat” közölt a brit vakcianexportról.

(MTI)

Címlapkép: Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról.

Fotó: MTI

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. március 10. 17:41
A brüsszelitáknak nem az angolokra kellene mutogatni, hanem elismerni, hogy elcseszték a megrendeléseket. Azok a tények sem hazudnak. Egyébként a Brexitnek hála, Boris azt csinál a vakcináikkal, amit akar. Milyen amerikai vakcinára gondolt egyébként? Moderna vagy Pfizer? Szép, ha így tudjuk meg, hogy nincs szállítás. A Moslék erre mit reagál vajon?
Falfirka
2021. március 10. 17:38
a mocsok eus kommunista szardarab azzal vádolja angliát, amit az eu követett el! undorodom! LÉPJÜNK MÁR KI, AMÍG NEM KÉSŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!