A tech óriások húzhatnak hasznot a digitális vakcinaútlevélből

2021. február 26. 16:37

Ursula von der Leyen attól tart, az európai vakcinaútlevél bevezetésének elmulasztása lehetőséget teremt arra, hogy a technológiai óriások tovább növeljék befolyásukat.

2021. február 26. 16:37
null

A koronavírus-járvány harmadik hullámának árnyékában találkoztak tegnap az online térben az uniós államok vezetői, és többek között szó esett az európai vakcinaútlevél bevezetésének lehetőségéről. Ugyanakkor éles törésvonal húzódik a kontinensen belül, mivel a dél-európai államok – köztük Spanyolország, Görögország és Olaszország – az új okmánytípus mihamarabbi bevezetését sürgetik, míg északi szomszédjaik kevésbé lelkesednek az ötletért. 

Az észak-déli törésvonal kialakulása nem meglepő, hiszen

az európai országok eltérő gazdasági profiljuk miatt más érveket, illetve ellenérveket hoznak a vakcinaútlevéllel kapcsolatos vitában.

A húzóiparnak számító turisztikai szektor mihamarabbi újraélesztése fontos gazdasági mentőöv Dél-Európának, így ez a régió az új okmányban a határkorlátozások feloldásának lehetőségét látja. Európa többi régiója viszont attól tart, hogy az útlevél a diszkrimináció új gócpontja lesz, arról nem is beszélve, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a beoltott emberek mozgásával a vírus tovább terjed, veszélyeztetve azokat, akik nem részesültek oltásban.  

Angela Merkel úgy véli, konszenzus van az európai vezetők között a vakcinaútlevél bevezetését illetően, azonban a pontos megvalósítással kapcsolatban nincs egyetértés. A német kancellár beszámolja szerint

a legvalószínűbb, hogy nem papíralapú, hanem digitális okmányt vezetnek be az Európai Unióban,

azonban a technikai hattér megteremtése előre láthatóan három hónapot venne igénybe. Vagyis a dél-európai államok által sürgetett nyitás nem várható a közeljövőben, de amennyiben a politikai vezetők heteken belül döntést tudnak hozni, nyárra bevezethetik az elektronikus vakcinaútlevelet. 

Ursula von der Leyen ugyanakkor attól tart, hogy

az okmányok lassú bevezetését ki fogják használni a technológiai óriások.

Meglátása szerint a Google és az Apple is előállt saját informatikai megoldásával, melyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára is felkínáltak. Az Európai Bizottság elnöke úgy véli, a technológiai vállalatok a járvány árnyékában ismét információhalászatot hajthatnak végre, ezért európai megoldásra van szükség.

Ursula von der Leyen feltételezése ugyanakkor korántsem tűnik lehetetlennek.

Ahogy arról már beszámoltunk, az utóbbi évek során a nagy technológiai cégek gyakorlatig közműszolgáltatóvá váltak. A digitális vakcinaútlevél fejlesztése pedig egyszerre teremtene lehetőséget arra, hogy az amerikai tech óriások tovább bővítsék „közszolgáltatásaikat” és folytassák az elképesztő mennyiségű információ felhalmozását, miközben a fejlesztésnek köszönhetően az egyre kritikusabb európai piacon is jobb fényben tündökölhetnének. Kérdés, hogy az ügyben miért nem szólalt meg senki az Apple és a Google részéről, elképzelhető, hogy a digitális okmány fejlesztése jelenleg is zajlik, de a koncepciókat még hivatalosan nem mutatták be a nemzetközi és európai szervezetek számára. 

Az ügyben megszólalt a WHO is, egyértelművé tették, a vakcinaútlevelek ügyében nem működnek együtt egyik technológiai óriással sem. A technológia vállalatok azonban nem törték meg a csendet, egyedül egy Apple-höz közel álló, neve elhallgatását kérő személy szólalt meg, aki szerint az Unió teljesen félreértette az amerikai vállalat álláspontját. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2021. március 09. 20:04
Az hogy ezt "vakcina-útlevélnek" akarják nevezni, azt mutatja" hogy az ellenállás mögött a vakcina-ellenesek (és az orosz és kínai vakcina ellenségei) állnak, akik közben ennek a hátrányát nem akarják viselni!
Mich
2021. március 09. 19:57
A Védettség-bizonyítvány körüli hisztéria egy nagy hülyeség! Mindig is volt és lesz feltétele annak, hogy valaki valahová beléphessen (ami most, egy veszélyes járvány idején, nagyon is indokolt)!
Falfirka
2021. március 09. 19:53
megbukát hülye picsa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! le vagy te szarva!!!!!
zara
2021. március 09. 18:58
mindig is ez volt a cél egy globális digitális ID rendszer h könnyebben megfigyeljenek...következő lépés bárhova mész be kell jelentkezni az app QR kódon keresztül(lásd izrael, kina), utánna csak digitális pénz lesz appon keresztül(lásd kina) stb... persze a te érdekedben... ja és már rég megvan a bll gates globalID app https://youtu.be/8alro6mjcsU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!