Szijjártó: Magyar-török együttműködés körvonalazódik a járvány ellen

2021. február 08. 16:58

Törökország örömmel fogadná vakcinája tesztelésében a magyar együttműködést.

2021. február 08. 16:58
null

Törökország, a járványhelyzettől függően, örömmel fogadná a saját fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája tesztelésének harmadik, klinikai fázisában Magyarország szakmai és tudományos együttműködését – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában, Fahrettin Koca török egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után. Egy magyar egészségipari vállalat, a Medicor 800 millió forintból épít gyárat a török főváros Sincan kerületében található ipari parkjában jelentette be Szijjártó Péter.

Befektetések és együttműködés

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Ankara kezdeményezése fontos lehetőséget kínál a magyar szakemberek számára ahhoz, hogy megvizsgálják, alkalmazható-e az oltóanyag a Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni védőoltások mellett.    

A magyar külügyminiszter kifejtette:

Törökországban 16 oltóanyag fejlesztése zajlik,

amelyek közül a legelőrehaladottabb állapotban lévő tesztelése hamarosan a második klinikai fázisba ér, három-négy hónap múlva pedig a harmadik fázis is megkezdődhet. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: egyelőre nincs szakmai konszenzus arról, hogy a beadott oltások milyen hosszan jelentenek védettséget, így a következő esztendőkben folyamatosan a megfelelő mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre állnia hatásos és biztonságos oltóanyagnak, valamint minden együttműködési lehetőséget meg kell vizsgálni. Ezzel kapcsolatban rámutatott:

Törökország azon túl, hogy orosz oltóanyag gyártására készül, több tízmillió kínai oltóanyagot vásárolt.

Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy a korábban Nyugaton lesajnált orosz vagy kínai oltóanyagok kapcsán ma már Nyugat-Európában is egyre inkább támogató, de legalábbis várakozó álláspontot foglalnak el. Szijjártó Péter közölte azt is: egyetértettek a török egészségügyi miniszterrel abban, hogy a világjárvány egészségügyi megoldását kizárólag az oltóanyag jelenti.   

A külgazdasági és külügyminiszter előzőleg Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszterrel és Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel is megbeszélést folytatott. Szijjártó Péter a Mustafa Varank török iparai és technológiai miniszterrel folytatott tárgyalásait követő közös sajtótájékoztatón közölte:

a Medicor újszülött gyógyászati eszközöket fog gyártani az üzemben, amelynek alapterülete 4300 négyzetméter lesz.

Jelezte egyúttal, hogy a gyárépítéssel a közel-keleti, távol-keleti és afrikai piacokon a felhasználók helyi igényeihez jobban illeszkedő termékeket tud előállítani a cég.Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a beruházáshoz a magyar kormány 480 millió forintos támogatást biztosít.

(MTI)

Fotó: MTI/KKM

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2021. február 08. 20:21
Már hiányérzetem van, ha nem jelentenek be naponta valami ilyesmi és hasonló beruházást! Csak így tovább, akadjon a torkukon a szó, az összefosott hazaárulóknak. Micsoda különbség kontra hír, a nyugat meg leállófélben. A migránsok felmossák velük a padlót, a barom ballibsik meg még tetézik is beszállításukat. Hát, megérdemlik.
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. február 08. 17:43
Ébresztő, EU!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!